Els pressupostos aterren al Congrés amb el futur de la legislatura en l'aire

El PDECat aposta pel diàleg fins a l'últim moment, ERC dona pràcticament per descartat un gest de Sánchez i el president espanyol ja valora seriosament un avançament electoral

Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats
Pedro Sánchez, al Congrés dels Diputats | Flickr Moncloa
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 10:15h
"Negociarem fins a última hora. De totes totes". Són paraules d'un alt dirigent del PDECat coneixedor de les converses entre la Generalitat i la Moncloa per canalitzar el diàleg, que també tenen molt a veure amb la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat. La mateixa veu no amaga que és "molt complicat" el context, amb un Pedro Sánchez dèbil i contrari a fer cessions a l'independentisme davant la pressió de les tres dretes, i que el resultat més factible del debat sobre la tramitació dels comptes és que acabin sent tombats. Què hauria de passar perquè no acabés així? El PDECat i ERC, i també el Govern, insisteixen en crear una mesa de partits espanyola, una taula de caràcter més tècnic i la creació de la figura de relator perquè observi les converses. Els republicans volen collar Sánchez perquè tingui un gest palpable contra la repressió.

Per tant, quan aquest matí, a partir de les dotze del migdia, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, pugi al faristol del Congrés per defensar el projecte de pressupostos, sabrà que té molt complicat sortir de l'hemicicle amb els comptes aprovats. El PDECat va abordar ahir l'escenari en dues reunions: la primera, en presència del president Quim Torra, en una cita al Parlament compartida amb la cúpula de JxCat i els consellers d'aquesta formació; la segona, al local que l'antiga CDC té a Sarrià-Sant Gervasi, on atenen els mitjans a l'espera de posar en marxa la nova seu del carrer Calàbria. En aquesta trobada, segons fonts coneixedores del debat, hi va haver dirigents que van apostar "obertament" per la tramitació dels pressupostos i "donar marge per al diàleg". "Fins i tot algun conseller", remarca un dels presents a la reunió.

El president del PDECat, David Bonvehí, va assenyalar a la sortida que la "millor solució" seria que Sánchez esgotés la legislatura amb el suport dels independentistes i de Podem, sempre i quan abordés amb "valentia" el conflicte català. En el moment de fer aquesta intervenció, l'agència Efe ja havia publicat que Sánchez treballava amb la possibilitat de convocar eleccions espanyoles el 14 d'abril si no disposava de pressupostos. Una manera de pressionar l'independentisme davant del temor que, en cas de nous comicis, la majoria passés a estar en mans de les tres dretes -PP, Ciutadans i Vox-, protagonistes diumenge de la manifestació contra el diàleg.

A la direcció del PDECat s'hi van escoltar veus a favor de la negociació, mentre que a ERC donen per fet que els comptes no superaran el tràmit parlamentari

"A ERC ningú li fa xantatge", assenyalava a la tarda el portaveu dels republicans, Gabriel Rufián, des del Congrés. En l'executiva dels republicans no hi va haver "cap intervenció" a favor de la tramitació dels comptes, i dirigents consultats assenyalem que ja no hi ha "marge" per a la negociació -la coincidència amb l'inici del judici fa diabòlic l'escenari-, de manera que ja comencen a posar la vista en un escenari electoral ja avalat per Miquel Iceta. ERC ha estat representada en la negociació amb la Moncloa pel vicepresident Pere Aragonès, que ha estat intercanviant esborranys de propostes amb la seva homòloga espanyola, Carmen Calvo.

Si el líder del PSOE vol sortir del Congrés amb els comptes tramitats, necessita que es revalidi la majoria de la moció de censura. El PP i Ciutadans defensaran a primera hora de la tarda les esmenes a la totalitat, i després serà el torn d'ERC i del PDECat. "Les negociacions estan obertes, sens dubte", mantenen des de les files nacionalistes. L'antiga CDC ha viscut amb certes convulsions el debat sobre la tramitació, tenint en compte que hi ha sectors que aposten pel "no a tot" cap a Pedro Sánchez -Míriam Nogueras, vicepresidenta del PDECat i diputada al Congrés- i d'altres, més pragmàtics, partidaris de seguir en contacte amb el PSOE aprofitant el context obert des del mes de juliol. Fins i tot, com remarca un membre de la direcció, hi ha qui considera un "error" haver registrat l'esmena a la totalitat

Les peticions de Torra

El president de la Generalitat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, va tornar a posar com a condició l'autodeterminació i un mediador internacional per tal de validar el primer tràmit dels comptes. "No podem passar-nos vuit mesos apel·lant al diàleg sense dotar-lo de contingut. És absolutament necessària una figura de relator que ajudi a coordinar i a posar les parts d'acord", va reflexionar Torra. "El diàleg se'n va en orris perquè s'instal·la en l'imaginari dels socialistes la doble pinça: l'extrema dreta i el PSOE més ranci de Borrell i dels barons", va recalcar el dirigent independentista.

Torra assegura que sense exercici de l'autodeterminació no hi haurà tramitació dels pressupostos de Pedro Sánchez

Torra, que va voler deixar clar que no hi haurà pressupostos sense "exercici de l'autodeterminació", es va queixar que no hi hagi hagut reunions concretes per tractar el detall dels comptes. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi -encarregada de comandar les negociacions amb la Moncloa al costat de Pere Aragonès-, va assegurar a la tarda que el Govern segueix estant "assegut" a la taula de negociació. No hi ha fruits on agafar-se, de moment, però malgrat el marge escàs hi ha qui no descarta moviments d'última hora. Si no, Sánchez ja valora seriosament la via d'un avançament electoral de data encara incerta i conseqüències imprevisibles.