Més de 1.500 professionals de la justícia rebran formació sobre violència masclista

El Govern crea l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, que pretén analitzar i repensar les tasques de prevenció i lluita contra les agressions sexistes

Concentració a la plaça Sant Jaume, contra la violència de gènere.
Concentració a la plaça Sant Jaume, contra la violència de gènere. | ACN
11 de febrer del 2019
Actualitzat a les 18:49h
El Govern repensarà la prevenció i la lluita contra la violència de gènere en l'àmbit de la justícia a través d'un nou organisme, l'Observatori Català de la Justícia en Violència Masclista, que formarà més de 1.500 professionals en dos anys en l'àmbit de l'administració de la justícia. L'ens ha estat creat en el consell executiu d'aquest dilluns i pretén "analitzar les ordres de protecció i la percepció de la víctima i identificar noves i millors maneres d'actuar".

Aquest organisme "analitzarà la resposta dels òrgans judicials, dels serveis penitenciaris, de la justícia juvenil, de les mesures penals alternatives i dels serveis d'atenció a la víctima amb l'objectiu de millorar-ne l'efectivitat i i de contribuir a la lluita contra la violència masclista", segons destaca l'executiu. L'organisme es dedicarà a la recerca i investigació per millorar la lluita contra aquesta xacra i oferirà formació als professionals que treballen als jutjats i en l'àmbit d'execució penal.

La consellera de Justícia, Ester Capella, presidirà l'observatori i la vicepresidència recaurà en la directora del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, tot i que també hi haurà representants d'altres departaments, l'advocacia, els procuradors, la fiscalia o el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'objectiu, segona la consellera, serà "analitzar a fons com funcionen els jutjats especialitzats, els serveis penitenciaris i de protecció a la víctima" per millorar els protocols actuals en atenció, prevenció i tractament contra la violència de gènere.

Els primers resultats d'aquesta tasca arribaran a finals d'any, l'organisme tindrà 430.000 euros de pressupost inicial i la reunió de constitució serà el proper mes de març. Segons ha lamentat Capell, set dones van morir a mans de les seves parelles el 2018 i quasi cap dels agressors tenia antecedents familiars d'activitat delictiva ni havien passat abans per la presó. Entre els que compleixen mesures alternatives, a més, un de cada quatre casos reincideixen.