El Govern reclama que els acusats de l'1-O responguin «per fets comesos i no per fets imaginats»

Ester Capella recorda que "els països de l'entorn han esmenat la plana els tribunals espanyols" i insisteix que cal que hi hagi observadors internacionals

Reunió del consell executiu del Govern, aquest dilluns.
Reunió del consell executiu del Govern, aquest dilluns. | ACN
11 de febrer del 2019
Actualitzat el 12 de febrer a les 6:50h
El Govern ha reclamat que el judici a l'1-O, que comença aquest dimarts, "sigui just, que s'apliquin els principis penals d'un estat democràtic i de dret, com el principi de proporcionalitat i de legalitat". Així ho ha demanat la consellera de Justícia, Ester Capella, després de la reunió del consell executiu d'aquest dilluns, que s'ha avançat perquè diversos membres del Govern, entre els quals el mateix Quim Torra, aniran a Madrid per assistir al Suprem.

La consellera ha asseverat que cal que els exconsellers i l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, han de respondre "per fets comesos i no per fets imaginats", cosa que implica que, "perquè hi hagi rebel·lió o sedició, hi ha d'haver violència o alçament tumultuari". Capella ha recordat que "els països de l'entorn han esmenat la plana els tribunals espanyols", negant les acusacions de rebel·lió, motiu pel qual ha insistit que cal que el judici "sigui just i hi puguin haver observadors internacionals".

"Més política i menys dret penal", ha afegit la consellera, que ha evitat carregar directament contra els jutges i ha preferit insistir que "ha d'aplicar-se el principi a la legalitat". Sigui com sigui, tant ella com la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, han negat que el viatge d'alguns membres del Govern a Madrid s'aprofiti per reunir-se amb homòlegs de l'executiu espanyol.