El Govern s'espolsa la pressió de Sánchez: «Estem pressionats per defensar els drets dels catalans»

Artadi ignora el possible avenç electoral i avisa que, si la Moncloa vol pressupostos, "més que enviar globus sonda, s'hauria de posar en contacte amb els partits que li haurien de votar"

Pere Aragonès i Quim Torra, aquest dilluns, en el consell executiu.
Pere Aragonès i Quim Torra, aquest dilluns, en el consell executiu. | ACN
11 de febrer del 2019
Actualitzat a les 18:20h
El Govern segueix esperant per mantenir el diàleg amb l'Estat i no se sent pressionat per un possible avenç electoral, tal com ha insinuat l'entorn del president espanyol aquest dilluns. "Nosaltres ens sentim pressionats per seguir defensant els drets dels catalans, no hem canviat ni un dia el discurs sobre què hem de fer", ha asseverat la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que ha afirmat que Pedro Sánchez convocarà eleccions en funció de les seves expectatives electorals i no de si es tramiten o no els pressupostos.

"Si el govern de Sánchez té cap interès en què els partits independentistes li aprovin els pressupostos, més que enviar globus sonda, s'hauria de posar en contacte amb els partits que li haurien de votar", ha afirmat la també portaveu del Govern, just després del consell executiu d'aquest dilluns. Pel que fa a la negociació, ha demanat "reprendre la situació on s'estava dimecres al vespre".

Els socialistes, segons Artadi, "saben quins són els canals de comunicació". "Sempre hi serem pel diàleg, s'han aixecat ells de la taula", ha asseverat, i ha lamentat que ho fessin després del xoc en relació al possible relator: "Sánchez frena en sec quan estem negociant com negociarem, no quina és la fi d'aquest diàleg, sinó com seurem a la taula a dialogar".

Una carcassa massa buida

En aquest sentit, la consellera reclama avançar en el contingut de la taula de negociació, concretant un calendari, un full de treball, un programa i els temes a tractar a la mesa. La carcassa del document fet públic per la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, és acceptable, ha admès, però massa buida i avançant amb massa lentitud. Segons lamenta, no han posat sobre la taula cap nom d'un possible relator, ni quina és la seva proposta per a Catalunya, cap mètode per avançar. La proposta, per tant, és per ara "pobre i no hi ha garanties".

En ocasions, segons Artadi, sembla que el PSOE prefereixi prioritzar "pactar abans amb Cs i no ser un govern progressista". "Veurem quina ànima del PSOE s'acaba imposant", ha assenyalat, apuntant que una d'aquestes se sentiria còmode en la manifestació espanyolista de diumenge a la plaça Colón. Ha insistit, en tot cas, que la majoria dels catalans defensen el dret a l'autodeterminació i ha afegit: "És curiós que es gastin molts recursos en espots sobre com de demòcrata és Espanya i després hi hagi manifestacions pel fet que té lloc un procés de diàleg".