El policia investigat per la puntada de peu voladora de l'1-O nega ser-ne l'autor

Els agents de la Policia Nacional que han declarat justifiquen les carregues per "ambient hòstil" a l'institut Pau Claris

Càrregues policials a l'escola Ramon Llull de Barcelona
Càrregues policials a l'escola Ramon Llull de Barcelona | Martí Urgell
NacióDigital
11 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:50h


L'agent de la Policia Nacional investigat pel Jutjat d'Instrucció 7 de Barcelona per presumptament propinar una puntada de peu des de l'aire a diverses persones en una escala de l'escola Pau Claris ha negat aquest dilluns al jutge ser l'antiavalot que apareix en el vídeo.

Segons han explicat fonts jurídiques a Europa Press, aquest agent, que ha declarat aquest dilluns com a investigat per presumpte abús de força policial, ha dit que va estar a la zona de l'escala però ha explicat que només la va pujar al final de l'actuació, quan ja no hi havia persones, i que no va veure ningú que fes aquesta puntada.

Aquest agent i dos més han comparegut davant del jutge que investiga presumptes abusos en les càrregues policials a Barcelona durant l'operatiu per impedir l'1-O, i els tres només han respost les preguntes del magistrat, del fiscal i del seu advocat.

Els tres estan investigats per presumptament aparèixer en vídeos en els quals actuaven amb excés policial, feien accions segons el jutge "totalment inadequades, com colpejar amb el puny a la cara o bufetejar les persones que estaven assegudes a terra", segons una interlocutòria.

Aquest dilluns estava citat un quart policia que ja està investigat en la causa per suposadament causar les lesions a la mà de Marta Torrecillas, i que havia de declarar per segona vegada, en aquest cas per videoconferència, per un nou vídeo en el qual apareixia donant un cop de puny i puntades a persones a terra.

No obstant això, aquest agent no ha declarat finalment en la sessió perquè ha adduït tenir un problema familiar greu i se'l citarà pròximament, un altre cop per videoconferència.

Justificació de les càrregues per "ambient hostil"

En declaracions als mitjans, Núria Garrido, advocada de l'Associació de Juristes pels Drets Humans, que representa una quarentena de lesionats, ha explicat que els tres policies que han comparegut al jutjat han evitat reconèixer-se en els vídeos i han justificat les càrregues perquè es van trobar amb un ambient "molt hostil".

Els tres han relatat que, malgrat la seva experiència de més de deu anys, "mai no s'havien trobat una situació similar d'hostilitat, insults i càntics", i fins i tot amenaces, encara que no les han sabut concretar.

Garrido ha explicat que els policies han admès que no tenien ordre de tancar els col·legis, només de retirar les urnes amb la màxima celeritat, malgrat que l'acte del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) així ho exigia: "La interlocutòria del TSJC no es va complir", ha argumentat.

"La finalitat de la intervenció no era complir l'ordre sinó que era generar pànic, generar lesionats i generar humiliats. Va ser una operació de tipus militar", ha valorat l'advocada.

Noves declaracions

Aquesta setmana està previst que pel jutjat passin entre aquest dijous i aquest divendres una desena de testimonis de les càrregues al col·legi Ramon Llull, i el segon dia a més declararà en la doble condició de víctima i d'investigat el jove que va perdre un ull, Roger Español.

En aquest jutjat estan investigats una trentena de policies per les càrregues als col·legis Ramon Llull, IES Pau Claris, Escola Mediterrània, Fedac d'Horta, Ceip Àgora. Escola Infant Jesús, Escoles Peus de Sant Antoni i Escola Dolors Monserdà.

"La gent de l'escala", el documental amb les imatges

Un documental va analitzar a través de 21 testimonis "la part més emocional" del que va passar l'1 d'octubre a l'IES Pau Claris de Barcelona. L'institut va ser protegit pels veïns de matinada i quan els antiavalots de la policia espanyola volien accedir al centre per impedir el referèndum. 

Les imatges de les càrregues policials en les quals es veia com els agents llançaven la gent escales avall van ser de les més difoses per mitjans d'arreu del món i per les xarxes socials, de fet es calcula que les han vist 40 milions de persones. La gent de l'escala és una producció de TV3, amb la col·laboració de Minoria Absoluta. 


 
Arxivat a