Iceta: «Si els pressupostos no es tramiten, entrarem en una dinàmica preelectoral»

El líder del PSC assegura que si els independentistes bloquegen els comptes "hauran d'explicar per què contribueixen objectivament a la victòria de les dretes"

El líder del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa aquest dilluns
El líder del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa aquest dilluns | Sara González
11 de febrer del 2019
Actualitzat a les 14:02h
El líder del PSC, Miquel Iceta, desconeix amb quin calendari electoral treballa el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Mai m'ha dit una data", ha dit. Amb tot, ha reconegut que si dimecres els pressupostos queden bloquejats perquè els independentistes arriben fins al final amb les esmenes a la totalitat es produirà un punt d'inflexió. "Si no es tramiten, ens agradi o no, entrarem en una dinàmica preelectoral", ha argumentat Iceta, que ha donat per fet que donat aquest escenari les negociacions encara es complicaran més perquè "tothom" tindrà el cap en les eleccions espanyoles. 

El primer secretari del PSC ha fet una crida als partits independentistes perquè siguin conscients de la "responsabilitat" que els correspon. "Si bloquegen els pressupostos hauran d'explicar per què contribueixen objectivament a la victòria de les dretes", ha subratllat. I és que la no tramitació dels comptes, ha dit, suposarà una "derrota parlamentària important per al govern". L'escenari polític espanyol, ha precisat, és cada cop més clar: "O govern progressista dialogant o un govern reaccionari que fomenta la crispació". Amb aquest leitmotiv els socialistes intenten in extremis aconseguir el sí d'ERC i del PDECat a la tramitació tot recordant que si hi voten en contra ho faran en el mateix sentit que la dreta al Congrés. 

"Hi ha debats condemnats al fracàs des del minut zero. Que uns no renunciïn a una cosa no vol dir que els altres l'hagin d'acceptar"

Iceta ha lamentat que l'independentisme no accepti la fórmula de la taula de partits proposada per la Moncloa i ha considerat que hi ha dues maneres de fer descarrilar el diàleg: la que utilitzen les dretes convocant manifestacions en contra del president espanyol, o posant com a requisit una condició que ja se sap que l'altra part no acceptarà. Això darrer és el que considera que està fent l'independentisme posant sobre la taula l'exigència de poder abordar en la negociació el dret a l'autodeterminació. "Hi ha debats condemnats al fracàs des del minut zero. Que uns no renunciïn a una cosa no vol dir que els altres l'hagin d'acceptar", ha etzibat.

Sobre la manifestació convocada per la dreta i la ultradreta de Vox, Iceta ha valorat que no va tenir "el seguiment que esperaven". "Aquesta manca de seguiment demostra fins a quin punt la gent vol diàleg", ha advertit. No s'ha estat d'assenyalar especialment la presència de l'alcaldable Manuel Valls tot recordant que inicialment va aterrar a Barcelona reivindicant un catalanisme transversal i finalment ha acabat anant de la mà de PP, Cs i Vox.