ERC respon a Sánchez: «Un no als pressupostos no ha d'implicar convocar eleccions»

Marta Vilalta demana a Pedro Sánchez que sigui "valent" i no se sotmeti a les pressions de la dreta

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta
La portaveu d'ERC, Marta Vilalta | Aida Morales
11 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:41h
La possible convocatòria electoral d'unes eleccions d'àmbit estatal per al proper 14 d'abril ha estat interpretat per ERC com una manera més de "pressionar-los" en el camí cap a l'aprovació dels pressupostos. Per això, la portaveu republicana, Marta Vilalta, ha volgut recorda que "l'únic responsable de convocar eleccions és el president espanyol" i, per tant, que "un no als pressupostos generals no ha d'implicar una convocatòria d'eleccions de manera directa". 

"Independentment que se'ns vulgui pressionar o se'ns vulgui culpar per un avançament electoral o per l'auge de l'extrema dreta", ha puntualitzat Vilalta, allò que ERC reclama és "diàleg, negociació i construir espais compartits" entre l'executiu català i l'espanyol. En qualsevol cas, però, i sense haver pogut fer una valoració política sobre aquest anunci, ha recordat que els republicans no tenen cap problema amb les urnes: "No tenim por de les urnes perquè creiem que és la millor manera que té la ciutadania d'expressar-se, de parlar i decidir quins projectes són els més adequats". 

Esquerra, doncs, es manté ferma en la petició de diàleg fins l'últim moment, i desvincula l'anunci electoral. "La nostra posició és molt clara", ha remarcat Vilalta, i ha reafirmat allò que ja va plantejar la setmana passada: "Perquè hi hagi un canvi respecte dels pressupostos, hi ha d'haver una resposta clara en base a la possibilitat de l'exercici del dret a l'autodeterminació, i una resposta clara posant fi a la repressió i tirant enrere el procés de judicialització". Si aquestes condicions no es produeixen, ha advertit a Pedro Sánchez, "no hi haurà cap canvi" i la posició d'ERC sobre els pressupostos serà en sentit negatiu. 

Demanen "valentia" al govern espanyol

De moment, ha assegurat Vilalta, els republicans continuen a la taula del diàleg perquè consideren que aquest "és més necessari i imprescindible que mai", i demanen a Sánchez que faci el mateix i sigui "valent". "Sánchez ha d'entendre que parlar amb un govern que per a nosaltres és còmplice de la repressió és un gran esforç", ha recordat, però també ha afirmat que ERC assumeix el "repte" sense renuncies, fins i tot si els pressupostos no acaben prosperant.

Per altra banda, ha advertit que si el govern espanyol abandona el diàleg, això voldrà dir que s'ha sotmès a les "pressions" de la dreta. "Al feixisme i a l'extrema dreta no se la combat fent el mateix que ella, sinó precisament al contrari", ha recordat, al temps que ha instat el govern espanyol a "prendre nota" en favor de la democràcia i la recerca de solucions polítiques -després de la manifestació d'aquest diumenge a Madrid-, i defugir del "soroll" que, durant la setmana passada, va condicionar les negociacions. 

El cert, però, és que les posicions encara estan lluny, ha reconegut: "Estem molt allunyats de trobar un punt d'acord que permetés el canvi". En qualsevol cas, hi hagi o no pressupostos, ha dit Vilalta, el diàleg ha de continuar sent la fita comú per resoldre la complexa situació política. 

El judici "a la democràcia"

El judici que començarà aquest dimarts 12 de febrer al Tribunal Suprem serà, segons ha destacat la republicana, un clar judici "a la democràcia" perquè persegueix fets com posar les urnes, l'autodeterminació o la convocatòria d'un referèndum. En aquest punt, Vilalta ha assegurat que es tracta d'un judici polític contra l'independentisme que, a més, pivota sobre delictes inventats com són la rebel·lió o la sedició. Per això, ha asseverat, els presos polítics l'afrontaran anant de cara i amb pretensió d'explicar-se: "Tenen la voluntat de poder-ser defensar, però també de poder acusar i dir que aquest judici és una farsa".