JxCat revela que el PSOE ja havia acceptat incloure l'autodeterminació en el diàleg

Eduard Pujol, portaveu parlamentari adjunt de la formació, insisteix que per ara no hi ha possibilitat que l'independentisme aprovi els pressupostos generals de l'Estat

Quim Torra, en la reunió de coordinació de JxCat i el PDECat
Quim Torra, en la reunió de coordinació de JxCat i el PDECat | ACN
11 de febrer del 2019
Actualitzat a les 11:41h
El portaveu parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Eduard Pujol, ha assegurat aquest dilluns que la inclusió de l'autodeterminació en el diàleg amb Pedro Sánchez estava "madura" al llarg de la setmana passada. "El PSOE va entrar a parlar de l'autodeterminació i parlava del relator", ha assegurat Pujol en una roda de premsa al Parlament en la qual ha descartat que, si no hi ha canvis en el posicionament del govern espanyol -que divendres va donar per trencades les negociacions- no hi ha cap possibilitat que l'independentisme aprovi els pressupostos.

La cambra catalana ha acollit una reunió de coordinació entre el PDECat i JxCat amb la presidència del president de la Generalitat, Quim Torra, en la qual s'ha valorat l'escenari després de la manifestació contra el diàleg i contra Sánchez que el PP, Ciutadans i Vox van convocar ahir a la Plaza Colón de Madrid. "Ara el president espanyol té unes hores per rumiar cap a on ha de tirar", ha assenyalat Pujol, que ha definit la marxa d'ahir com un "fracàs estrepitós". "El convidem a tenir noves actituds", ha indicat.

"Nosaltres no ens hem mogut del discurs del 21 de desembre del 2017, en aquell moment ja parlàvem de diàleg", ha asseverat el dirigent independentista. "Si Sánchez fa una lectura correcta, es preguntarà si hi ha la possibilitat de seure [a la taula de negociació]. Però ara per ara no hi ha corredisses ni ningú està pendent del whatsapp", ha apuntat Pujol, que s'ha referit també a l'inici del judici.

Tot i que segons ell no hi ha mecanismes de diàleg en marxa, el portaveu parlamentari adjunt de JxCat ha destacat la "importància d'un fedatari o relator" en les converses. "És imprescindible que sigui neutral i independent, que no tingui interessos. [Les condicions] Havien estat acceptades. Si no hagués estat tran transcendent el que s'estava parlant, a Sánchez no li haguessin organitzat la manifestació d'ahir, que va fracassar estrepitosament", ha resumit.