Colau situa Janet Sanz com a número 3 de la llista i fitxa Jordi Martí

L'alcaldessa presenta una candidatura que combina "experiència amb noves energies" i promet pactar només amb projectes d'esquerres

Ada Colau presentant la candidatura a les municipals
Ada Colau presentant la candidatura a les municipals | @bcnencomu
Sara González / Joan Serra Carné
11 de febrer del 2019
Actualitzat el 26 de febrer a les 20:20h
Un còctel d'"experiència amb noves energies". Així ha definit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la candidatura amb la que intentarà revalidar el càrrec a les eleccions municipals del 26 de maig. Tal i com ha avançat NacióDigital, la llista pivota en la mateixa columna vertebral del projecte original amb què els comuns van conquerir el govern l'any 2015, amb peces clau com Janet Sanz (número 3) i Jaume Asens (en el quart lloc). Però també incorpora nous fitxatges, com ara el del gerent municipal i exdirigent del PSC, Jordi Martí (número 8); la diputada al Congrés Lucía Martín (en el cinquè lloc) i el comissionat de Cultura, Joan Subirats, que farà tàndem amb l'alcaldessa. 

En la presentació de la candidatura, Colau ha defensat que el seu projecte "de canvi" requereix d'un segon mandat per consolidar-se. Ha defensat que durant aquests quatre anys s'han "desencallat coses històriques malgrat governar en minoria" gràcies a la "capacitat de pacte" que ha tingut el govern. Conscient, però, que després dels pròxims comicis caldrà que es teixeixin aliances per governar, l'alcaldessa s'ha erigit en "garantia d'un govern progressista i de canvi". Els acords estables, ha insistit, els farà només amb partits d'esquerres.

En aquest sentit, ha llançat un missatge a banda i banda. Al líder municipal del PSC, Jaume Collboni, li ha demanat que sigui clar si descarta o no pactar amb Manuel Valls, després que aquest s'hagi manifestat aquest cap de setmana a Madrid al costat de l'extrema dreta. I a l'alcaldable d'ERC, Ernest Maragall, li ha recordat que, malgrat els punts de coincidència, els republicans han prioritzat fins ara pactar amb "l'antiga Convergència" donan pes a l'eix nacional.

Regidors consolidats

L'alcaldessa ha escollit la superilla de Sant Antoni per anunciar públicament els 21 noms de la candidatura, que van ser comunicats a Barcelona en Comú aquest diumenge a la tarda.  A més dels noms ja citats, l'alineació dels deu primer llocs de la llista la completen els regidors que repeteixen: Gala Pin (7), Laura Pérez (6) Eloi Badia (9) i Mercedes Vidal (10). Durant la presentació de la llista, Colau ha reivindicat algunes de les principals fites del seu mandat, com ara l'obligatorietat del 30% de totes les promocions en habitatges assequibles, l'operador energètic públic, les superilles, el dentista i la funerària pública o el projecte del tramvia, que ha subratllat que serà una de les grans obres a desenvolupar en el següent mandat.

Colau va comunicar la part principal de la llista després de mantenir fins a vuit reunions amb la coordinació del partit, que també havia activat un sistema de consulta a les bases en format de bústia. Barcelona en Comú, que ha treballat amb discreció per evitar filtracions sobre la composició de la candidatura, farà públic aquest dilluns al matí l'equip que acompanyarà l'alcaldessa en el repte de revalidar l'alcaldia.

Amb Asens i sense Pisarello 

Colau ha enllestit la composició de la candidatura en les darreres setmanes. Els últims dies de gener va obtenir el "sí" de Subirats, un dels ideòlegs de l'espai dels comuns i que ara exerceix com a comissionat de Cultura. Presentat per l'alcaldessa com una figura "transversal", la presència de Subirats permet a Colau projectar un retorn a l'essència del projecte, tot i el desgast que implica el recorregut institucional i la pèrdua de perfils com el de Pisarello.

L'entorn de l'alcaldessa ha celebrat la continuïtat d'Asens -anunciada la setmana passada- i la renovació del compromís de Gala Pin, dues persones que han format el pinyol de l'equip de govern i que dubtaven sobre la idoneïtat de repetir un segon mandat. La regidora de Ciutat Vella va avançar aquest dissabte a la nit a les xarxes socials que seria a la llista.

Les absències més destacades són, a més de la de l'actual primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello -que s'ha postulat com a candidat de Barcelona en Comú a les europees-, l'actual tinent d'alcalde Laia Ortiz i el regidor d'Habitatge, Josep Maria Montaner. Ortiz, una de les veus d'ICV a la confluència dels comuns, deixarà la política activa quan acabi el mandat. Barcelona en Comú fa mesos que treballa en la precampanya de les municipals i una de les prioritats de la candidatura de Colau serà visualitzar l'obra de govern camí dels comicis.

Aquesta és la llista d'Ada Colau per a les municipals:

1- Ada Colau
2- Joan Subirats
3- Janet Sanz
4- Jaume Asens
5- Lucía Martín
6- Laura Pérez
7- Gala Pin
8- Jordi Martí
9- Eloi Badia
10- Mercedes Vidal
11- Pau González
12- Gemma Tarafa
13- Ancor Mesa
14- Jéssica González
15-  Jordi Rabassa
16- Natàlia Martínez
17- Jordi Matas
18- Carolina Recio
19- Eduard Corbella
20- Yusef Quadura
21- Eva Campos
22- Néria Marcet

Arxivat a