Els presos, a Torra: «Cal seguir el camí del diàleg i l’autodeterminació»

El president de la Generalitat ha realitzat una visita a Soto del Real i Alcalá Meco aquest dissabte

Quim Torra, entrant a la presó de Lledoners en una imatge d'arxiu
Quim Torra, entrant a la presó de Lledoners en una imatge d'arxiu | Josep M. Montaner
09 de febrer del 2019
Actualitzat a les 15:17h
Els presos han instat al president de la Generalitat, Quim Torra, a seguir el camí del diàleg i de l'autodeterminació. Així ho ha expressat el mateix cap de l'executiu català en una piulada al sortir de les seves visites de les presons d'Alcalá Meco i Soto del Real.
 
"Els altaveus al món"

​El president ha explicat que els presos polítics catalans li han demanat "que continuem sent els seus altaveus al món". A la vegada, Torra ha demanat "coratge i valentia" al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per reprendre el diàleg i obrir espais per a la resolució política del conflicte. Així s'ha expressat Torra en declaracions als mitjans a la sortida de la presó madrilenya de Soto del Real, on ha visitat els presos homes, i després d'haver visitat prèviament les dones, a Alcalá Meco, a pocs dies que comenci el judici de l'1-O.

"Hi serem presents a Madrid, però també arreu del món", ha precisat Torra, que ha avançat una "campanya internacional de la Generalitat" per denunciar un judici que considera "una farsa". El president ha afegit que els presos acudeixen al judici amb la "voluntat de defensar el que va ser una actuació correcta", i que hi van "amb la bandera del diàleg i de l'autodetermniació, juntes", en expressió, concretament, de Jordi Sànchez.

Preguntat per la "ruptura" del diàleg amb el Govern espanyol, Torra ha insistit que, per part la sobiranista, es  manté la mà oberta. "Nosaltres no l'hem trencat, l'ha trencat el govern espanyol. Nosaltres estem collats en el diàleg", ha afirmat, a la vegada que ha apuntat a  "la mobilització de l'extrema dreta espanyola" i a "les diferents ànimes del PSOE" com a causes de la decisió del govern espanyol de donar per congelat el diàleg.

El primer de molts viatges a Madrid

Torra ha començat la visita a Alcalá Meco, on hi ha recloses Carme Forcadell i Dolors Bassa, i l'ha acabat a Soto del Real, on hi ha Jordi Cuixart, Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Turull. Fa una setmana, el president ja els va acomiadar en el trasllat des de Brians 2 fins a les presons espanyoles.

Torra anirà sovint a Madrid al llarg dels propers mesos, perquè té previst assistir a la sala del Suprem on es produirà el judici. Dimarts mateix, en l'obertura del procés, ocuparà una cadira al costat del vicepresident Pere Aragonès, i després té previst atendre els mitjans de comunicació des de la delegació del Govern a la capital espanyola. L'agenda del judici ha modificat el calendari habitual de l'executiu, que la setmana vinent es reunirà de forma extraordinària dilluns a la tarda en lloc de dimarts.

El president de la Generalitat, en els propers dies, també té previst fer una conferència a Brussel·les per denunciar la situació dels encausats, i compaginarà el dia a dia de l'executiu amb l'assistència al Suprem. Especialment en dates simbòliques, quan declarin els presos i quan hi hagi testimonis rellevants. La previsió és que hi hagi tres dies per setmana de judici, però es podria ampliar la previsió en funció de com evolucioni. El Suprem vol que tot s'acabi abans de les eleccions municipals del 26 de maig.

Les visites de Torra a Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses van ser habituals mentre els presos van habitar presons catalanes. El president s'hi desplaçava per donar-los ànims i també per tractar qüestions polítiques, especialment a Lledoners, on hi havia Junqueras -líder d'ERC-, Sànchez -líder de JxCat- i membres de l'anterior Govern.