La Generalitat habilitarà un espai a Madrid perquè la premsa estrangera segueixi el judici

Alfred Bosch, conseller d'Acció Exterior, ressalta que el Govern no necessita "cap campanya de màrqueting" de cara al procés al Suprem, a diferència de l'Estat

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, aquest dimarts al Palau de la Generalitat
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, aquest dimarts al Palau de la Generalitat | Govern
05 de febrer del 2019
Actualitzat a les 14:07h
La Generalitat habilitarà un espai a Madrid per tal que la premsa estrangera pugui seguir el judici contra el referèndum que arrencarà el 12 de febrer al Tribunal Suprem. Així ho ha explicat el conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, en la roda de premsa posterior al consell executiu. El centre s'habilitarà a la delegació del Govern a Madrid, al Centre Cultural Blanquerna, com va avançar NacióDigital. La idea, segons Bosch, és que es puguin seguir les sessions "sense filtres" un cop l'Estat ha arrencat una campanya per tal de canviar la imatge de la justícia espanyola de cara a l'inici del judici.

Un dels objectius del nou ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, és combatre l'independentisme a nivell de l'opinió pública internacional. Aquest és un dels motius pels quals el seu departament ha adjudicat un contracte de 157.328,7 euros anuals per a l'"elaboració de continguts gràfics i audiovisuals per als mitjans de comunicació digital" del ministeri i entitats vinculades com España Global -l'antiga Marca España-, la qual ha traçat un pla per frenar la "desinformació independentista" durant el judici de l'1-O.

"Volem que el món sencer faci la seva valoració sobre el judici. La nostra obligació és que es pugui desenvolupar amb total llibertat", ha remarcat Bosch, crític amb la campanya d'España Global.

Negociació de pressupostos

Recta final de la negociació sobre la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, ha assegurat que és "impossible" que el PDECat i ERC facilitin el camí dels comptes de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats si no es nomena un "observador" o "notari" neutral que supervisi el diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Segons Artadi, la Moncloa i l'executiu català s'estan intercanviant propostes per escrit en les últimes hores i així seguirà sent fins la setmana vinent, que és el moment en què es votarà el tràmit dels pressupostos al Congrés.

"Cal lligar la persona o persones que puguin fer aquesta feina, i com acotem la tasca. Cal que pugui estar sempre present a les reunions entre partits", ha insistit Artadi. "La presència de gent neutral és benvinguda perquè pot facilitar la consecució d'un camp comú on es puguin celebrar les converses", ha ressaltat Bosch. "Aquesta dinàmica no és insòlita ni inèdita, s'ha aplicat en processos de diàleg d'arreu del món", ha remarcat el conseller d'Acció Exterior. La idea és primer trobar la persona -vàlida per les dues parts- i després fer l'encàrrec concret de definició de funcions. La Generalitat ja ha enviat propostes de noms, a l'espera que la Moncloa faci el mateix.

Les paraules dels dos consellers arriben només un dia després que ERC i PDECat anunciessin una esmena a la totalitat als pressupostos de Sánchez davant l'immobilisme del PSOE en relació a la negociació amb Catalunya. Miquel Iceta, primer secretari del PSC -que aquesta tarda serà a la taula de partits convocada a Palau- no ha descartat que s'accepti la figura d'un "observador" neutral, però ha insistit que els republicans i els nacionalistes poden acabar precipitant un avançament electoral a Espanya en cas que no facin costat als pressupostos del govern espanyol.
 
Artadi, a banda, ha demanat a Iceta que treballi "amb els seus companys del 155" -PP i Ciutadans- per tal que s'acabin sumant a la taula de partits. "Potser ell hi té una entrada millor", ha remarcat la consellera, que s'ha queixat del fet que el líder del PSC critiqui el Govern per no haver estat capaç de sumar populars i liberals a l'espai de diàleg. Tampoc hi és la CUP, que no avala l'estratègia de l'executiu.