El PDECat esmenarà a la totalitat els comptes de Sánchez si no fa cap gest abans de divendres

L'anunci l'ha fet Eduard Pujol, portaveu adjunt de JxCat al Parlament, la qual cosa ha generat malestar a les files postconvergents

Carles Campuzano, portaveu del PDECat al Congrés, en una imatge d'arxiu
Carles Campuzano, portaveu del PDECat al Congrés, en una imatge d'arxiu | Congrés dels Diputats
04 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:28h
El PDECat presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l'Estat divendres a les 12 del migdia si no hi ha un gest polític del PSOE. En aquests termes s'ha expressat Eduard Pujol, portaveu adjunt de Junts per Catalunya (JxCat) al Parlament de Catalunya, tot i que JxCat no té representació a Madrid -els vuit diputats al Congrés es van presentar sota les sigles de CDC a les últimes eleccions i ara formen part del PDECat-. "En nom del PDECat només hi parla el PDECat", ressaltaven aquest matí fonts de la formació en relació a l'anunci de Pujol.

Fonts coneixedores de la situació assenyalen que l'anunci suposa una "mesura de pressió" de cara a les negociacions que hi haurà durant la setmana per evitar la presentació de l'esmena a la totalitat. Carles Puigdemont, des de Waterloo, segueix atentament l'evolució de les converses, així com també Quim Torra des del Palau de la Generalitat. Tots dos -i també la direcció del PDECat- circumscriuen la tramitació dels comptes de Pedro Sánchez a la posada en marxa d'una taula de diàleg amb mediadors independents i neutrals per trobar una sortida al conflicte polític.

El PDECat va tractar amb Puigdemont la qüestió dels pressupostos en una reunió a Waterloo el 14 de gener, durant la qual -així ho ressalten presents a la trobada consultats per NacióDigital- hi va haver intervencions a favor de tramitar-los. Fins i tot es va plantejar la possibilitat de fer una votació entre els membres de l'executiva, però finalment es va descartar. En tot cas, però, si les negociacions d'aquesta setmana no comporten cap avenç, l'esmena a la totalitat s'acabarà presentant.

En un comunicat, el partit manté que cal una taula de diàleg bilateral amb un mediador neutral que garanteixi el "compliment" dels acords. "Mentre no arribi aquesta oferta, el PDECat es manté en la no-aprovació dels pressupostos i hi presentarem una esmena a la totalitat", ressalta el text. "Confiem que el govern de Sánchez pugui canviar la seva posició respecte l'oferta que li hem fet. Nosaltres no ens hem mogut mai de l'aposta pel diàleg com la millor solució al conflicte català", destaca. També aprofita per "celebrar" que ERC s'hagi "sumat" al posicionament dels nacionalistes.

Esmena d'ERC

Qui ja ha formalitzat l'esmena és ERC, que la presentarà demà. Així ho han anunciat els republicans, que han argumentat que votaran en contra dels pressupostos mentre el govern espanyol no accepti el dret a l'autodeterminació i es mantingui la judicialització del conflicte. El portaveu del partit al Congrés, Joan Tardà, ha argumentat que la solució al conflicte ha de tenir en compte tant el percentatge de catalans que són independentistes (quasi el 50%), com els que no ho són.

Els republicans han advertit el govern espanyol que té fins al dia 12, data en què es votarà la tramitació dels pressupostos i que coincidirà amb l'arrencada del judici de l'1-O, per moure fitxa si volen que finalment els pressupostos prosperin. I és que el vot dels independentistes són imprescindibles perquè Sánchez pugui tramitat els comptes. Tardà ha precisat dues accions que, sota el seu judici, l'executiu de Sánchez podria fer per capgirar la situació: instar la Fiscalia a fer moviments en la causa del procés i acceptar la creació d'una mesa de negociació "bilateral" formada pels partits catalans i espanyols i amb la presència d'una figura mediadora.

La setmana passada, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va alertar que si no s'aprovaven els pressupostos generals de l'Estat l'escenari més probable seria que les eleccions espanyoles fossin aquest mateix any. Amb tot, Sánchez ha manifestat en altres ocasions la seva voluntat d'esgotar la legislatura fins l'any 2020. 

Des d'ERC consideren que, de moment, el govern del PSOE no ha fet cap gest ni per avançar en la fi de la repressió ni en la resolució del conflicte polític. Tardà ha argumentat que l'objectiu des de la moció de censura era crear "escenaris compartits" de diàleg i de negociació, però que aquest s'ha de crear en base a assumir dues realitats. La primera, que la solució ha de ser democràtica. "Hem hagut de suportar una mentida: el govern espanyol diu que no podia instar la Fiscalia quan legalment sí que pot", ha dit Tardà. La portaveu, Marta Vilalta, ha afegit que la repressió s'ha agreujat amb les darreres detencions d'alcaldes i activistes a Girona sense ordre judicial. 

Reconeixement de l'autodeterminació

Aquesta solució democràtica, ha insistit, passa pel reconeixement del dret a l'autodeterminació. "No pot existir una solució si es deixa al marge els ciutadans que són independentistes ni si es deixa al marge els que no ho són", ha argumentat. De fet, ha recordat que a Catalunya hi ha una majoria a favor del referèndum i que cap altra solució aplega més suport. La segona realitat que els republicans consideren que Sánchez ha d'assumir és que el marc de resolució ha de ser d'una negociació bilateral amb mediació.

"Si això no és possible no té cap sentit que no presentem l'esmena. Però el govern espanyol té fins al dia 12 per construir un escenari de negociació", ha subratllat Tardà. La portaveu del partit, Marta Vilalta, ha afegit que "no hi ha drets de primera i de segona" i que, per tant, defensaran els drets socials però també els drets polítics i col·lectius, com el dret a l'autodeterminació.