La vaga general de la Intersindical-CSC serà el 7 de febrer

L'aturada que convoca el sindicat es realitzarà tan sols cinc dies abans de l'inici previst pel judici de l'1-O al Tribunal Suprem i respondrà a la "flagrant vulneració de drets polítics i socials"

Carles Sastre, secretari general de la Intersindical-CSC, i Ester Rocabayera, secretària nacional d'Igualtat
Carles Sastre, secretari general de la Intersindical-CSC, i Ester Rocabayera, secretària nacional d'Igualtat | Aida Morales
01 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:11h
La lluita social se suma a la nacional. I és que després d'uns primers dies de dubte, la Intersindical-CSC ha acabat convocant una vaga general prèvia al judici de l'1-O, pel dijous 7 de febrer. Aquesta se celebrarà tan sols cinc dies abans de la previsió d'inici del judici als líders sobiranistes al Tribunal Suprem, que es calcula que serà el 12 de febrer. El preavís d'aturada ja consta, des de fa dies, als responsables del Departament de Treball.

Els motius principals de la vaga, que es convoca sota el lema "Sense drets no hi ha llibertat", són la derogació de la reforma laboral, un salari mínim de 1.200 euros, la recuperació de les lleis socials vetades pel Tribunal Constitucional, la plena igualtat de tracte i oportunitats als centres de treball i un servei públic de qualitat i amb condicions laborals dignes. Ho han explicat aquest divendres en roda de premsa el secretari general de la Intersindical CSC, Carles Sastre, i la secretària nacional d'Igualtat, Ester Rocabayera. Es tracta dels mateixos motius que es van posar sobre la taula el passat 21 de desembre, quan el mateix sindicat va convocar dues hores de vaga. 

No obstant això, ha volgut deixar molt clar que és una "vaga laboral", que denuncia la "flagrant vulneració de drets polítics i socials", i que s'emmarca en el conjunt de protestes que porta a terme el sindicat en un "procés de mobilitzacions sostingut". Durant aquest any, ha recordat, ja s'han fet quatre vagues -aquesta serà la cinquena-. A més, ha afegit Rocabayera, hi ha unes "eleccions a tocar", i aquest també ha estat un dels elements que ha motivat la mobilització: "Creiem que era el moment". 

Sastre ha assegurat que la vaga serà l'últim dia "perquè dona més temps per cuinar-la", i ha afirmat que el sindicat té, hores d'ara, "bones sensacions" pel que fa al seguiment. "Ens consten comitès d'empresa importants que tenen interès en poder participar", ha assegurat. En aquest punt, Rocabayera ha afegit que, malgrat convocar-la la Intersindical, aquesta vaga d'adreça a "tota la classe treballadora" i, per tant, ha instat tota la ciutadania -militi o no al sindicat que ho faci- perquè s'hi sumi. Per altra banda, ha assegurat que durant aquesta setmana i la següent es continuaran realitzant trucades a sindicats i associacions perquè hi donin suport, d'una manera o altra. 

Respecte de les patronals, amb qui es va compartir taula per fer la reunió dels serveis mínims, ha precisat Sastre, van manifestar la seva sensació que es tractava d'una "vaga política" i van demanar al Departament de Treball que no permetés tirar endavant els serveis mínims. No obstant això, finalment sí que s'ha aconseguit l'ordre perquè, tal com remarquen, "és una vaga per motius laborals". A la Intersindical no li consta, ara per ara, que cap patronal hagi interposat una denúncia. 

Més partidaris que detractors

La CUP va ser una de les primeres que, només conèixer-se la convocatòria, s'hi va adherir públicament. "Sobren raons per una vaga general", va afirmar el portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, referint-se a la necessitat de mobilitzar-se pels drets civils i polítics. "Cal defensar els drets socials i laborals, que estan amenaçats des de fa temps; però és que també estan en perill els drets civils i polítics, com hem pogut observar amb les darreres detencions a Girona d'activistes polítics i sindicals, entre ells sindicalistes de la Intersindical i alcaldes de la CUP", va assenyalar.

També el president de la Generalitat, Quim Torra, que divendres passat ja va dir a l'exterior de la presó de Lledoners que li sembla "perfecte" que hi hagués organitzacions que consideressin que calia fer vaga els dies previs a l'inici del judici. A la vaga també s'ha adherit el principal sindicat d'ensenyament de Catalunya (USTEC-STEs), el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), la CGT-Ensenyament, les ADIC, Universitats per la República i Sindicalistes per la República.

Pel que fa a les entitats, l'ANC i Òmnium Cultural també hi han donat suport, i respecte de la resta de partits polítics, ERC, JxCat, Demòcrates i els comuns també han mostrat públicament el seu suport, tot i que han de decidir com hi participaran. Des del món sindical, CCOO ha considerat legítimes les reclamacions, però asseguren que les mobilitzacions no interpel·len a tota la societat catalana. Per contra, la portaveu del sindicat, Montse Ros, va indicar que es prepararien accions i actes de "perfil propi" juntament amb l'UGT, l'altre gran sindicat amb qui van mantenir reunions la setmana passada. Els independentistes de CCOO, però, han lamentat el posicionament del sindicat i han denunciat que aquest no doni suport a la vaga. Creuen que la convocatòria interpel·la la majoria de la població catalana perquè "tots el sondejos d'opinió mostren que el 80% dels catalans no estan d'acord amb aquesta farça de judici ni amb l'empresonament o exili injust".