​L'Ajuntament de Barcelona proposa quatre opcions per ampliar el Macba

L'ampliació de l'equipament porta anys encallada, així com el nou CAP Raval Nord, que el CatSalut vol construir en un espai del museu cedit per l'Ajuntament

L'exterior del macba, en una imatge d'arxiu
L'exterior del macba, en una imatge d'arxiu | Macba
NacióDigital
31 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:57h
Possible solució per al desllorigador de l'ampliació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) i de la construcció d'un nou Centre d'Atenció Primària (CAP) per al Raval a la Capella de la Misericòrdia del museu, un espai municipal cedit pel propi ajuntament al CatSalut, i pel qual les dues administracions porten anys disputant. De fet, són quatre les possibles solucions, les mateixes que ha posat sobre la taula aquest dijous l'Ajuntament de Barcelona. Que aposta en particular per una.

Així ho han explicat el comissionat de Cultura de l'Ajuntament, Joan Subirats; la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, i la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, en una trobada amb els mitjans abans de presentar les propostes davant el consell executiu del museu, la setmana que ve. 

Per salvar l'ampliació del museu, els tres representants han explicat quatre opcions, sent la "més potent" la d'aixecar una nova edificació adjacent a la de l'edifici blanc de Richard Meier amb soterrani i dues plantes que permetrien comptar amb una superfície de 3.000 metres quadrats.

Sabent que la decisió final sobre un nou emplaçament per al museu ho ha de decidir el propi equip directiu del Macba, Subirats ha plantejat aquesta opció, que pot tenir més matisos, com la més interessant perquè també permetria connectar l'edifici central amb l'Auditori del museu per sota, i no per fora, com succeeix actualment.

Tots han coincidit a qualificar de "problema de ciutat" la disputa per la capella. L'ampliació del Macba i la creació del nou CAP estan  cedida per l'ampliació de la col·lecció artística del Macba i que el CatSalut ha convingut com l'espai més idoni per ubicar el CAP Raval Nord, després de 12 anys de recerca.

Diàleg amb el CCCB

Si s'aprova aquesta alternativa, que implicaria aprovació per part del CCCB i moure el mural de Keith Haring contra la Sida, cada planta ocuparia 800 metres quadrats i la subterrània altres 1.400, que es podrien destinar a cobrir necessitats de magatzem tant per al Macba com el CCCB , han explicat.

"Aquesta opció és bastant millor que la Capella de la Misericòrdia, però no puc decidir jo pel Macba", ha defensat Subirats, que ha considerat la proposta raonable i valuosa.

Les altres opcions

En quant a les altres possibilitats, la segona que ha plantejat l'ajuntament ha estat la d'ampliar el museu al CAP Doctor Lluís Sayé, que des del 2006 busca nou emplaçament per créixer. El museu va descartar el passat dilluns aquesta opció, amb l'argument que l'edifici de Josep Lluís Sert, racionalista, impediria crear espais museogràfics diàfans.

Com a tercera opció, l'ajuntament planteja utilitzar la primera planta del pàrquing subterrani de Saba. Això implicaria buscar-hi una fórmula jurídica apropiada, ja que es tracta d'una concessió feta amb el conjunt de pàrquings.

Com a última de les opcions, el consistori posa damunt de la taula ampliar el Convent dels Àngels, desplaçant l'Arxiu i la Guarderia a altres llocs -com el CAP actual- i aconseguir així més espai per al Macba.

"Reforçar el museu"

Pin ha parlat de la importància d'oferir alternatives per "reforçar el museu", guanyar metres i resoldre problemes de magatzem. Preguntada pel motiu pel qual l'Ajuntament, majoritari al museu, va votar a favor del Pla estratègic que preveia l'ampliació a la Misericòrdia, Pin ha respost que en aquell moment hagués estat "irresponsable" boicotejar un projecte museístic, i que estava convençuda que trobarien altres opcions per al CAP.

Ha ressaltat que la ubicació de l'ambulatori a la seu de la Misericòrdia ha estat una decisió tècnica del Servei Català de la Salut (CatSalut): "És el centre per al qual hem buscat més espais ens diuen des del CatSalut", refereix Tarafa.

Han explicat que la seva intenció era la de presentar aquestes opcions al museu aquest dijous, i els representants han preferit abordar-les amb calma en un consell de govern la setmana que ve, si bé Subirats ha mantingut aquest mateix dijous un contacte telefònic amb la presidenta de la Fundació MACBA, Ainhoa ​​Grandes.

Subirats ha parlat de la necessitat de buscar alternatives per a un "problema sobrevingut", i ha descartat que sigui una desconsideració cap al museu utilitzar la capella per a un CAP i buscar una alternativa d'ampliació.
Arxivat a