Els pisos turístics de Barcelona reben més turistes però facturen menys

El sector ha facturat un 3% menys el 2018, degut a la baixada de preus i malgrat l'increment en el nombre de turistes

El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, durant la roda de premsa en què ha fet balanç dels resultats del 2018
El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, durant la roda de premsa en què ha fet balanç dels resultats del 2018 | ACN
NacióDigital
31 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:55h
La facturació dels habitatges d'ús turístic de Barcelona ha caigut un 2,9% el 2018 arrossegada per una baixada dels preus d'un 4,6%. Ho ha explicat aquest dijous el president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, que ha augurat un bon 2019 després que la demanda "torni a ser forta". Aquest decrement en la facturació s'ha produït tot i un increment en el nombre de turistes que han pernoctat en pisos turístics a la ciutat.

Amb tot, ha alertat que si el Brexit limita la mobilitat o el poder adquisitiu dels turistes britànics, que són els principals clients dels habitatges turístics, aquests es podrien veure negativament afectats. Alcántara ha atribuït les dades negatives del 2018 a un "cúmul de circumstàncies", com la situació política, els atemptats, les protestes contra el turisme a la ciutat o el conflictes laborals que van afectar l'aeroport. 

No obstant aquests arguments de la patronal del sector, el cert és que els pisos turístics de Barcelona van tenir més visitants l'any passat: la taxa d'ocupació va créixer més d'un punt i va passar del 76,61% al 77,95% el 2018. Alcántara ha matisat que el primer trimestre del 2018 va ser especialment negatiu i que esperaven que es recuperés a l'estiu, però no va ser així, i que les bones dades de l'últim trimestre són les que han evitat que la caiguda en la facturació s'elevés fins al 7 o el 8%, segons ha explicat el president d'Apartur. 

El president d'Apartur ha confiat que aquest any sigui "més semblant al 2017 que al 2018". Alcántara ha dit que la forta demanda de l'últim trimestre del 2018 fa pensar que aquest any es poden repetir les bones dades per al sector del 2017. 

Amb tot, ha alertat que un Brexit dur pot tenir un gran impacte sobre el sector, ja que el 12% dels turistes que s'allotgen en un pis turístic a Barcelona són britànics. Les restriccions en mobilitat i la baixada del poder adquisitiu dels britànics per la sortida de la Unió Europea són les principals qüestions que preocupen el sector. 

El sector reclama tenir "veu i vot" a Turisme de Barcelona

El president d'Apartur ha reclamat que el sector tingui "veu i vot" a Turisme de Barcelona, ja que ha recordat que representen un terç dels llits turístics disponibles a Barcelona. "No tenim cap vot en l'estructura i hem de participar-hi d'alguna manera", ha remarcat. 

Alcántara ha criticat que els habitatges turístics paguin una taxa turística més elevada que un hotel de 4 estrelles. Segons ha apuntat, els habitatges turístics van generar 9 milions d'euros en concepte de taxa turística. A més, ha reclamat que durant el 2019 les més de 9.000 habitacions il·legals que hi ha a Barcelona es regulin i paguin la taxa turística.

Reclama bonificar l'IBI dels veïns que viuen en edificis on hi ha habitatge turístic

El president d'Apartur ha dit que tenen "moltes idees" per fer que la taxa turística reverteixi en els veïns. I n'ha proposat un parell de molt concretes: que es destini a bonificar l'Impost de Bens Immobles (IBI) dels veïns que viuen en edificis on hi ha habitatges turístics, o a millorar aquests mateixos edificis.

Alcántara ha afirmat que aquest seria un millor ús de la taxa turística que no destinar-la a "asfaltar carrers". De retruc, la proposta portaria un altre benefici obvi per als propietaris de pisos turístics: podria reduir el rebuig que generen en moltes comunitats de veïns, que tenen la potestat de prohibir els pisos turístics -excepte els que ja estan en ús-
Arxivat a