Torra ajorna la taula catalana de partits pel trasllat dels presos cap a Madrid

Els grups parlamentaris de JxCat, ERC, el PSC i els comuns s'havien de reunir per segona vegada a Palau per abordar el conflicte amb l'Estat a les portes de la vista al Suprem

Reunió de l'espai de diàleg al Palau de la Generalitat
Reunió de l'espai de diàleg al Palau de la Generalitat | Govern
31 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:01h
L'anomenat espai de diàleg s'havia de tornar a reunir aquest divendres al Palau de la Generalitat per abordar una sortida política al conflicte entre Catalunya i l'Estat, però la trobada ha estat ajornada -sense nova data- arran del trasllat dels presos polítics cap a Madrid. El president Quim Torra havia citat per a les quatre de la tarda els responsables dels grups parlamentaris de Junts per Catalunya (JxCat), ERC, PSC i Catalunya en Comú Podem, a l'estil de la trobada celebrada el 16 de novembre de l'any passat. Torra tenia pensat acudir a la trobada amb dues carpetes sota el braç: la imminència del judici al Tribunal Suprem i l'estat del diàleg amb la Moncloa, encallat en un espai de partits a nivell espanyol que Pedro Sánchez no acaba de validar pel format i l'objectiu.

Precisament la mesa catalana de partits -a la qual han desistit d'assistir-hi la CUP, Ciutadans i el PP, per raons diferents- és un dels arguments que dona la Generalitat als responsables del govern espanyol a l'hora de qüestionar que el PSC se sumi a la taula de diàleg que dissenyen les dues administracions. "Si volem parlar amb Miquel Iceta, agafem el telèfon i el truquem", assenyalava dimarts la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, que tenia previst ser -com al novembre- a la reunió de Palau juntament amb Torra, el vicepresident Pere Aragonès i un altre representant d'ERC al Govern.

La reunió del mes de novembre es va tancar sense cap acord més enllà de tornar a reunir-se i seguir mantenint el contacte. L'escull principal és el dret a l'autodeterminació: JxCat, els republicans i els comuns estan d'acord en el referèndum -aquests últims, a banda, proposen un pacte de claredat ja exposat en l'anterior trobada-, però el PSC no l'avala. Els socialistes emmarquen qualsevol solució dins del marc estatutari. "No hem d'aixecar espectatives ni proposar solucions màgiques", va dir Iceta al novembre.

Trasllat dels presos

La trobada a Palau, segons estava previst inicialment, s'havia de celebrar unes hores després que els presos polítics fossin traslladats de Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric a Brians 2, i des d'allà haguessin enfilat el camí cap a Madrid. La imminència del judici -ara la data que apareix com a més probable és la del 12 de febrer- havia de centrar bona part de cita, i més després que Torra es desplacés -com així farà, segons ha avançat RAC1- fins a Brians 2 per estar per última vegada abans de la vista al Suprem amb els nou dirigents en presó preventiva a l'espera del judici.

El Govern també celebrarà aquest divendres una reunió extraordinària com a gest d'acompanyament als presos. Dimecres, els familiars dels presos van protagonitzar un acte a Palau en el qual van demanar "serenor i fermesa" de cara al judici.