Camí de Madrid

Quina paradoxa: l'independentisme ha perseguit una estratègia unitària i la divisió es manifesta just quan es trasllada els presos i comença el judici. També són notícia Elsa Artadi, Pablo Casado, l'exmodel Natasia Urbano, Víctor Font, Donald Trump i John Banville

01 de febrer del 2019
Actualitzat a les 6:59h
A l'espera que el Tribunal Suprem dicti la data d'inici del judici -la més probable és la del 12 de febrer-, el trasllat dels presos s'està realitzant des de primera hora d'aquest divendres. Els Mossos conduiran Dolors Bassa, Carme Forcadell, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Josep Rull, Joaquim Forn i Jordi Turull a Brians 2, una presó de trànsit, on la Guàrdia Civil prendrà el control del dispositiu. Els dirigents independentistes seran conduïts a Soto del Real i Alcalá Meco: allà esperaran que el tribunal aclareixi el calendari. Us n'explica tots els detalls Aida Morales en aquesta informació.

El Govern visualitzarà els primers gestos institucionals abans del judici. El president de la Generalitat, Quim Torra, s'acomiadarà en persona dels presos a Brians 2 i ha convocat una sessió extraordinària de l'executiu a Palau que tindrà contingut monogràfic. La reunió de la taula de partits, prevista per aquest divendres, s'ha ajornat. Torra ja ha dit que serà present al Suprem quan ho consideri oportú i es preveu que cada conseller faci el mateix quan declarin els seus predecessors en el càrrec.

En paral·lel a l'activitat institucional, l'ANC també ha preparat mostres de suport als dirigents independentistes. Al sobiranisme civil ja no es parla de boicotejar el trasllat sinó de fer constar la gravetat de la situació. Per això, hi ha concentracions a les presons i l'entitat convida a manifestar-se al llarg del trajecte del comboi policial fins als centres penitenciaris madrilenys. Serà la primera expressió de les manifestacions que es multiplicaran en els pròxims mesos. Mentrestant, el Suprem ja ha fet saber que evitarà mostrar els presos emmanillats.

La imminència del judici ha coincidit amb l'enèsim episodi de tensió a l'independentisme, per les declaracions creuades -a través dels mitjans- entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, que mostren la distància entre els socis de Govern. Junts per Catalunya insisteix a reclamar la restitució de l'expresident, tot i haver constatat la impossibilitat per fer-la efectiva. I ERC observa els moviments amb recels. És un escenari allunyat del concepte d'unitat. Durant mesos s'ha debatut sobre la necessitat de fixar una estratègia unitària i la divisió es manifesta just abans que comenci el judici. Us recomano l'opinió d'Oriol March, que s'atura en aquesta paradoxa. La divisió no impedeix, però, que el Govern incrementi l'activitat diplomàtica abans del judici. Ahir avançàvem que l'executiu utilitza la presència de Vox a l'acusació particular per fer entendre a ambaixades i premsa internacional el biaix del procediment al Suprem.

Elsa Artadi i la llista de Barcelona. La consellera de Presidència ha donat per fet aquesta setmana que serà la número dos de Quim Forn a Barcelona, tal com va detallar NacióDigital quan a la Crida es negava que les converses fossin madures. Artadi deixarà un buit a Govern que Quim Torra ja sap com omplir: separarà la funció de consellera -tot apunta que recaurà en l'alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó- de la tasca de portaveu. El nom de Pilar Calvo sona amb força. Artadi, doncs, portarà el pes de la candidatura de les municipals, perquè Forn no podrà participar en la precampanya. I es farà acompanyar per un estret grup de col·laboradors, amb Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern, al capdavant. Clotet és un dels cervells de l'operació Artadi i ja l'assessora en la confecció de la llista, que no està sent senzilla pels equilibris amb el PDECat. En els darrers mesos Clotet s'ha mantingut allunyat de les decisions preses pels assessors del president Torra.

Males notícies per al PP al CIS. El partit de Pablo Casado té motius per preocupar-se. El darrer baròmetre electoral el situa com a quarta força més votada, lluny del PSOE, i superada per Ciutadans i Podem. Tot i que les dades són d'intenció directa de vot -sense passar per cuina, i cal tenir en compte que els populars tenen força vot ocult-, l'estratègia dels populars d'assimilar el seu discurs amb el de Vox no sembla que doni resultats. L'extrema dreta continua escalant -passa del 3,7% al 6,5% dels vots- i Ciutadans es consolida com a primer partit de l'espai conservador. Pedro Sánchez té motius per pensar en una segona etapa a la Moncloa. I deu fer càlculs. Veient la crisi permanent a Podem, el matrimoni de conveniència amb Albert Rivera apareixerà en les especulacions a mesura que s'acosti l'escenari electoral a Espanya.

Vist i llegit

Tenir-ho tot, perdre-ho tot. La història de Natasia Urbano, top model als anys 80 -amb carrera i vida a Nova York- i que avui sobreviu com a sensesostre a Barcelona és, sens dubte, un dels articles de la setmana. Ahir us acostava el cas Ferran Casas, a partir del relat, curosament explicat, perMauricio Bernal a El Periódico. Sabem que abans de prendre males decisions, Urbano va treballar amb les marques amb més glamuroses i va firmar contractes milionaris, ingressos i contactes que la van relacionar amb artistes, actors i directors. Sopava amb Jack Nicholson, Andy Warhol, Roman Polansky o Harrison Ford, i la van convidar al casament de Madonna. Ara, amb 57 anys, dorm en caixers o en cases d'amics, després que l'hagin desnonada tres vegades. Només aspira a tenir una vida estable. L'article de Bernal ja ha provocat reaccions. El periodista detallava, en una segona entrega del reportatge, que excompanyes de la model ja s'han unit per ajudar-la.

El nom propi

Víctor Font, empresari i un dels inversors del diari Ara, va encetar aquest dijous la cursa cap a la presidència del Barça. Ho va fer en un acte-conversa amb el periodista Antoni Bassas, en el qual va fixar les línies generals de la seva proposta de club, sintetitzada en el lema Sí al futur. Font, que ara afrontarà una densa agenda territorial per presentar-se a la família blaugrana, fa temps que posa l'accent en la necessitat de pensar en l'era post-Messi. En matèria futbolística, defensa ser fidel a l'estil -s'ha mostrat proper al cruyffisme- i, en la carpeta econòmica, reclama reinventar el model d'ingresssos per evitar que el Barça, en un context de transformació del negoci, pateixi la deriva de clubs com el Milan. És l'exemple al qual acostuma a recórrer per alertar dels perills de funcionar amb el pilot automàtic. Aquest cap de setmana publicarem una entrevista que Font ha concedit a NacióDigital, en el qual ens explicarà com li agradaria que fos el Barça del futur. Un avançament: compta amb el suport de Xavi Hernández. Tota una declaració d'intencions.
 
La frase de la setmana
 
"Què dimonis està passant amb l'escalfament global? Per favor, torna ràpid, et necessitem!". Aquesta va ser la reacció de Donald Trump a Twitter davant l'onada de fred polar que viu els Estats Units, amb temperatures extremes que han aturat ciutats com Chicago. El president nord-americà ha expressat repetidament el seu escepticisme en relació als efectes del canvi climàtic i ha negat la petjada de l'home com a agent transformador del clima. Un article publicat a The New York Times ofereix resposta a la pregunta que es fa Trump: si el món s'està escalfant, per què fa tant fred a l'hivern? La informació explica, detalladament, que els canvis en els corrents de l'Àrtic, com a conseqüència de l'increment de temperatura de l'atmosfera, provoquen que l'aire gelat s'escapi de la zona polar cap a territoris més meridionals. I fa més fred, molt més -a territoris de l'Amèrica del Nord-, mentre el planeta es va escalfant.

Els imperdibles

John Banville és un dels noms propis d'aquesta edició de la BCN Negra, la trobada sobre novel·la negra que va arrencar la setmana passada. L'escriptor irlandès serà dissabte a l'Aribau Multicines per conversar amb Carme Chaparro de la seva prolífica trajectòria, signada amb el pseudònim de Benjamin Black. Si sou amants del gènere i de Banville, és una cita per no perdre's.

La cita literària és una de les recomanacions de cap de setmana d'Arnau Urgell, que també us destaca el concert d'homenatge a Luis Eduardo Aute, en el qual participaran una vintena d'artistes, en el marc del Guitar BCN. A la secció de sèries que cada divendres us prepara Víctor Rodrigo, teniu propostes que valen la pena i d'altres treballs que us podeu estalviar. No us heu de perdre Black Earth Rising, una producció de Netflix sobre les atrocitats comeses a Ruanda. En el paquet de sèries que no superen l'aprovat, Black Monday, una serialització de la pitjor jornada a Wall Street, mal executada. Bon cap de setmana!
 
Joan Serra i Carné
redactor en cap de NacióDigital




Vols rebre "La brúixola" de NacióDigital cada divendres al matí al teu correu electrònic?
 
Fes clic aquí per subscriure't-hi