Rosa María Seoane, la veu proposada pel PSOE per defensar la sedició

L'advocada de l'Estat que coordina l'acusació contra l'1-O ostenta una trajectòria impecable al capdavant de diversos càrrecs de gestió

Rosa María Seoane, cap de l'àrea penal de l'Advocacia de l'Estat
Rosa María Seoane, cap de l'àrea penal de l'Advocacia de l'Estat | Youtube
10 de febrer del 2019
Actualitzat a les 16:46h
No ha estat plàcida la tasca de l'Advocacia de l'Estat en els últims mesos. La prèvia del judici de l'1-O s'ha viscut amb intensitat en aquest organisme integrat dins del ministeri de Justícia, que ha estat influenciat pel canvi de color del govern espanyol. El 5 de desembre es va donar a conèixer el nomenament de la nova representant de la institució, Rosa María Seoane, en substitució d'Edmundo Bal, que va ser rellevat del càrrec el passat 21 de novembre per discrepàncies amb la seva nova superior. Bal era el representant de l'Advocacia que defensava la rebel·lió en al causa contra el procés, però la nova màxima dirigent de l'organisme, Consuelo Castro Rey, -nomenada per l'executiu del PSOE- va al·legar "pèrdua de confiança" a l'hora de buscar-li un relleu.

Seoane, nascuda el 1972, va esdevenir així la nova advocada de l'Estat destinada a coordinar l'acusació contra el procés al Tribunal Suprem. Una causa en què la lletrada ha hagut de fer una immersió exprés, tant per l'elevat nombre d'informació com per la complexitat del cas i les acusacions. Actualment, Seoane coordina la causa en col·laboració amb Elena Sáenz Guillén, també advocada de l'Estat.

D'Adif al Suprem

De perfil molt tècnic i un ampli coneixement de l'administració pública, Seoane entoma un dels reptes més importants de la seva carrera. Amb la confiança del PSOE sota el braç, ha experimentat un gir rotund en la trajectòria personal. D'ostentar el càrrec de secretària general de l'Administració d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), ha passat a representar l'Estat en un dels judicis més importants de la dècada.

I el seu accent particular ja s'ha començat a notar. L'escrit d'acusació -que sostenia la sedició i no la rebel·lió, com pretenia Bal- va ser el primer element que pronosticava el canvi d'estratègia de l'Advocacia de l'Estat, que ara ella té intenció de continuar.

Seoane va estudiar dret a la Universitat Complutense de Madrid i acumula una llarga experiència tècnica en l'àmbit de l'Advocacia de l'Estat. Del 2000 al 2003 va dirigir aquesta institució a Osca i, durant els dos propers anys, va coordinar la institució a la Comunitat de Madrid. Del 2012 al 2015 va ser subdirectora general d'assumptes consultius i contenciosos del servei jurídic, i fins el 2017 va ser l'advocada de l'Estat en cap de la comunitat autònoma de Madrid. També ha estat coordinadora de convenis i assistència jurídica amb Acuamed i a la Comissió Nacional de l'Energia. 
Arxivat a