Torra posa rumb al judici: «Els tribunals europeus ens acabaran donant la raó»

El president de la Generalitat rep a Palau els familiars dels presos polítics, que demanen "serenor i fermesa" de cara al procés que s'obrirà en els propers dies al Suprem

Acte a Palau davant del trasllat dels presos a Madrid i l'inici del judici al Suprem
Acte a Palau davant del trasllat dels presos a Madrid i l'inici del judici al Suprem | Govern
30 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:03h
Acte solemne al Palau de la Generalitat abans de l'imminent trasllat dels presos a Madrid i de l'inici del judici al Tribunal Suprem. El president Quim Torra ha rebut al Pati dels Tarongers una delegació dels familiars dels dirigents empresonats en el qual també han participat membres del Govern i representants dels grups parlamentaris sobiranistes. L'encarregada d'encetar l'acte, breu, ha estat Meritxell Lluís, presidenta de l'Associació Catalana pels Drets Civils (ACPDC) i dona de Josep Rull, i després Torra ha intervingut per donar per fet que els tribunals europeus "acabaran donant la raó" als encausats, els quals exigeix que tornin "lliures" a casa.

"Els tribunals europeus ens acabaran donant la raó. Posar les urnes no és un delicte en l'Europa del segle XXI. Cap de nosaltres vol que siguin jutjats, però ells volen plantar un mirall immens i convertir el judici en un altaveu dels drets civils i les llibertats. Que el seu sacrifici trobi serenor i fermesa. Estiguem a l'alçada del moment històric", ha assenyalat el president de la Generalitat, que té previst seguir sessions del judici al Suprem des de la sala segona i explicar arreu d'Europa -a través de conferències- la situació en la qual es troben els dirigents encausats.

De moment, abans de ser jutjats, ha apuntat Torra, els presos "han complert una pena preventiva absolutament abusiva tancats a les cel·les de les presons". "Se'ls ha pres una llibertat que tan sols els pertanyia a ells i a les seves famílies. Una llibertat, un temps, uns anys i unes vivències, que ja ningú no els podrà tornar. D’això també en farem bona memòria", ha volgut destacar el president.
 
Segons el parer del president, el judici afecta "tot un poble" i el seu "dret a l'autodeterminació". En una línia similar a la d'Oriol Junqueras, líder d'ERC, en la conferència que va pronunciar ahir al Sant Jordi Club -"farem que qui acabi assegut al banc dels acusats sigui l'Estat; el temps i la justícia internacional ens donarà la raó"-, va dir-, Torra ha assenyalat que s'imposa "l'absolució" i "que tornin lliures".

"La Carme Forcadell, la Dolors Bassa, el Jordi Turull, el Raül Romeva, el Jordi Sànchez, l'Oriol Junqueras, el Jordi Cuixart, el Josep Rull i el Quim Forn volen anar al judici, no pas a defensar-se de res, perquè no han comès cap delicte, sinó a explicar la veritat. La seva veritat, que és la nostra veritat. Que van actuar en tot moment amb pulcritud democràtica, exercint el seu dret a la llibertat d’expressió i de concentració i apel·lant sempre al pacifisme i a la no violència", ha recalcat el dirigent independentista.



"Al vostre costat"

Torra ha indicat que els presos tenen intenció d'anar a Madrid a "explicar la veritat", i ha volgut deixar clar que van actuar amb "pulcritud democràtica". "No esteu sols, estarem sempre al vostre costat", ha indicat el president de la Generalitat. "No defallirem mai. Persistirem. I ho aconseguirem. Vam començar junts i lliures i acabarem junts i lliures", ha recalcat el màxim dirigent institucional del país.

 
"Ara ha arribat el moment d'anar cap a Madrid. Durant aquests mesos, els presos i les preses s'han preparat el judici a consciència, sabent que no han comès cap delicte de rebel·lió, sedició nimalversació. Ho afronten amb fortalesa i serenor, és una oportunitat per denunciar les arbitrarietats judicials", ha recalcat Lluís. "Fem com ells: serenor, fermesa i oportunitat. Ajudeu-nos a donar tota l'energia pacífica. Ara toca ser forts i serens", ha indicat la presidenta de l'Associació. Segons ella, no tenen voluntat de "renunciar a res".

Aquest missatge de "serenor" arriba precisament en el moment en què el trasllat pot comportar mobilitzacions ciutadanes a la presó de Lledoners. Si no hi ha cap novetat, el trànsit dels dirigents encausats s'hauria de fer aquest divendres, tot i que encara no hi ha cap data fixada per a l'inici del judici.

Entre els assistents hi hagut representants de l'Ajuntament de Barcelona, com ara els tinents d'alcalde Gerardo Pisarello i Jaume Asens. Lluís Llach, exdiputat de Junts pel Sí i ara al capdavant del consell assessor per a l'impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent, també ha estat al Pati dels Tarongers. Representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), com la seva presidenta Elisenda Paluzie, i dirigents d'Òmnium Cultural també s'han acostat a Palau per ser a l'acte.