Josep Riba, l'expert en dopatge que salta al camp del Suprem per defensar Mundó

El discret advocat de l'exconseller de Justícia és amant del futbol i especialista en dret econòmic i marítim

L'advocat Josep Riba
L'advocat Josep Riba | ACN
30 de gener del 2019
Actualitzat el 10 de febrer a les 16:44h
No és casualitat que Josep Riba (Barcelona, 1967) sigui l'advocat de Carles Mundó al judici de l'1-O. Després que Andreu Van den Eynde derivés la defensa dels dirigents republicans a altres penalistes professionals, l'exconseller de Justícia va tenir, llavors, més que clar quina porta picar. Riba és, de cara enfora, l'antítesi mediàtica de Van den Eynde, tot i que la seva línia de defensa ja ha marcat tendència des del primer moment. 

Riba va aconseguir que Mundó fos un dels dos exconsellers, conjuntament amb Meritxell Borràs, que sense haver dimitit abans -com va ser el cas de Santi Vila-, no va tornar a ingressar a presó. Malgrat no ser processat per rebel·lió, sinó per desobediència i malversació, a Mundó no va desmarcar-se de la independència, sinó que va estar altament actiu durant la campanya electoral del 21-D. A l'exconseller de Justícia se l'acusa de desatendre els requeriments del Tribunal Constitucional, així com per autoritzar la conselleria que dirigia per tirar endavant contractacions vinculades al referèndum. 

Discreció però diligència

Si alguna cosa caracteritza la figura de Riba és la discreció a l'hora de portar la seva feina, però també la diligència amb la qual defensa els seus clients. Amb Mundó, inicialment no es coneixien, explica a NacióD‎igital, tot i que persones conegudes per les dues parts els van recomanar. Des del Gabinet Jurídic Fermín Morales, Riba ha treballat la defensa d'Arturo Romaní, mà dreta de Mario Conde en el cas Banesto; ha estat lletrat en la defensa d'empresaris pel cas Afinsa, ha portat l'acusació de Tous i la defensa de l'exjugador del Barça Samuel Eto'o per frau fiscal, entre d'altres.

De tots aquests, explica, el judici de l'1-O "guanya la palma" dels més mediàtics. Però decideix que no s'hi ha de donar més importància que altres, i que les seves rutines seran les mateixes que des de fa anys. Sobre la conciliació? "Cada any em toca fer algun judici així de llarg a Madrid i sempre la conciliació és la mateixa", admet. Però no s'oblida de la família, diu, que surt a escena en el moment de tocar la vida privada. "Tinc dos fills", indica, al temps que assegura que tot el temps que pot el dedica a estar amb ells. 

Amant del futbol i especialista en casos de dopatge

Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, està habilitat en la jurisdicció penal de menors. També ha cursat un postgrau en Dret Penal Econòmic i d'Empresa i és diplomat com a Tècnic Comptable. Però les seves experteses són qualitats que l'han diferenciat de la resta de penalistes. Riba és expert en dret marítim, i en l'àmbit de l'esport, és especialista en processos sancionadors per dopatge davant les Federacions Internacionals i Nacionals, i la Court of Arbitration Sport.

I és que l'advocat de Mundó juga a futbol..., o més aviat hi jugava fins fa pocs mesos, bromeja, ja que els genolls no perdonen. "Però he jugat tota la vida", precisa. "També toco el piano", destaca com a activitat més reposada. Allò que realment li agrada, però, és la seva feina, que assegura que és "totalment vocacional" des que va conèixer el món del dret a primer de carrera. Ara, aprofitant el judici de l'1-O, Riba desplegarà totes les seves arts i habilitats, saltant al camp del Tribunal Suprem.
Arxivat a