CCOO es desmarca de la vaga general pel judici de l'1-O

El sindicat, juntament amb UGT, opta per fer "accions de perfil propi" i reitera el seu compromís amb la llibertat dels presos

Camil Ros i Javier Pacheco, en una concentració per la llibertat de Dolors Bassa.
Camil Ros i Javier Pacheco, en una concentració per la llibertat de Dolors Bassa. | ND
30 de gener del 2019
Actualitzat a les 10:06h
Divendres passat la Intersindical-CSC va registrar una convocatòria de vaga general pels dies 5, 6 i 7 de febrer a Catalunya, coincidint amb l'arrencada del procediment al Tribunal Suprem per jutjat els dirigents independentistes, com va informar NacióDigital. Des d'aleshores, els partits i entitats independentistes s'hi han anat sumant, mentre que el Govern estudia quina resposta donarà en cas que finalment s'acabi produint l'aturada. 

Qui no hi donarà suport a aquestes mobilitzacions serà CCOO, que les considera legítimes però que no interpel·len a tota la societat catalana. Així ho va dir el secretari general del sindicat, Javier Pacheco, i ho confirma a NacióDigital la portaveu Montse Ros. Ros, a més, explica que prepararan accions i actes de "perfil propi" juntament amb l'UGT, l'altre gran sindicat, amb qui van mantenir reunions la setmana passada.

La portaveu recalca que els sindicat no s'ha pogut del seu posicionament: continuen reclamant la llibertat dels presos, però esperaran al final del judici abans de pronunciar-se. Amb tot, Ros lamenta que des dels diversos sectors -independentista i unionista- es vulguin apropiar dels sindicats. "Uns ens diuen unionistes, altres independentistes, altres equidistants... Tothom ens vol portar al seu terreny", afirma. 

D'altra banda, qui tampoc s'ha posicionat encara és UGT. L'altre gran sindicat assegura a aquest diari que no han rebut cap "oferta formal" per participar de la vaga prevista per l'inici del judici. David Papiol, membre del sindicat, assegura que actuaran "en funció dels esdeveniments" però evita valorar la participació a la vaga perquè "no sabem res". 

USTEC se suma a la mobilització 

El sindicat USTEC-STEs, el principal sindicat de l'ensenyament, també se suma a les mobilitzacions. Ho va fer saber dilluns a través de Twitter i amb un comunicat. Expliquen que secunden les reivindicacions laborals de la Intersindical-CSC -concretament en la derogació de la reforma laboral del 2012, promoguda pel PP, l'aprovació d'un sou mínim de 1.200 euros, la recuperació de les lleis aprovades pel Parlament i suspeses posteriorment pel TC, l'implementació de les mesures efectives per aconseguir la igualtat de gènere a la feina, i la millora de les condicions dels treballadors públics. Així mateix, animen tots els centres educatius a sumar-se a l'aturada de tres dies.
 
El suport dels partits polítics

La CUP van ser el primers en adherir-se públicament a la vaga de la Intersindical. "Sobren raons per una vaga general", va dir el portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, referint-se a la necessitat de mobilitzar-se pels drets civils i polítics. "Cal defensar els drets socials i laborals, que estan amenaçats des de fa temps; però és que també estan en perill els drets civils i polítics, com hem pogut observar amb les darreres detencions a Girona d'activistes polítics i sindicals, entre ells sindicalistes de la Intersindical i alcaldes de la CUP", va assenyalar.