Joan Ignasi Elena farà de portaveu jurídic dels presos d'ERC durant el judici de l'1-O

L'exdirigent socialista i expresident del Pacte Nacional del Referèndum farà d'enllaç entre les defenses i els mitjans de comunicació

Joan Ignasi Elena, en una imatge d'arxiu
Joan Ignasi Elena, en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
28 de gener del 2019
Actualitzat a les 19:51h
L'exdirigent socialista i expresident del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, assumirà el paper de portaveu jurídic dels presos polítics d'ERC durant el judici de l'1-O. Així ho ha anunciat la portaveu del partit, Marta Vilalta, durant la roda de premsa d'aquest dilluns. Els republicans contemplen que Elena, que és llicenciat en Dret i exerceix com a advocat, faci d'enllaç entre els dirigents processats, les defenses i els mitjans de comunicació, ja que els advocats dels presos estaran centrats en l'estratègia argumental del judici. 

Elena és considerat una veu transversal dins del sobiranisme. Va liderar el Pacte Nacional pel Referèndum i el seu nom va estar a les travesses per ser conseller de l'actual Govern, una aposta que finalment no va fructificar. Exalcalde de Vilanova i la Geltrú, va estripar el carnet del PSC al 2014 després d'haver-hi militat durant 30 anys i va liderar Avancem, moviment sorgit de l'escissió dels socialistes catalans que ara està situat a l'òrbita d'ERC. 

La necessitat del govern espanyol de "rentar la seva imatge" a l'exterior

Vilalta ha argumentat que la "reputació de la justícia espanyola està cada cop més tocada" i que, precisament per això, el govern espanyol ha iniciat una "campanya de desinformació a l'exterior" per intentar "amagar" que s'estan "vulnerant drets fonamentals" i "perseguint" amb els tribunals una opció política "legítima". És per això que ERC ha registrat una sol·licitud de compareixença al Congrés de la secretària d'Estat de l'Espanya Global, Irene Lozano, perquè expliqui aquesta campanya a les portes de l'inici del judici de l'1-O. "Necessiten amagar-se i rentar la seva imatge", ha denunciat la portaveu dels republicans. 

Un cop més, ERC insta el govern espanyol a "acabar amb la farsa del judici", alliberar els presos, i obrir una taula de negociació política amb el moviment independentista per fer possible el dret a l'autodeterminació.