«Entre dos aguas» d'Isaki Lacuesta triomfa en l'onzena edició dels Premis Gaudí

"Les distàncies", d'Elena Trapé, s'emporta el premi a Millor Pel·lícula però només guanya una estatueta de les set nominacions a què optava

Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta, arrassa als Premis Gaudí
Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta, arrassa als Premis Gaudí | ACN
28 de gener del 2019
Actualitzat el 02 d'abril del 2024 a les 10:39h
Entre dos aguas, d'Isaki Lacuesta, ha triomfat en l'onzena edició dels Premis Gaudí de l'Acadèmia de Cinema Català. El film s'ha emportat set estatuetes i ha posat la directa per als pròxims premis Goya. La gala ha estat marcada per un to reivindicatiu i de reclam de millores en el finançament cap al cinema i l'audiovisual català. La presidenta de l'acadèmia, Isona Passola ha estirat les orelles dels governs català i espanyol, presents al Palau de Congressos.

La gran patacada, l'ha patida Les distàncies, d'Elena Trapé, en guanyar només un Premi Gaudí de les set nominacions a les quals optava: Millor Pel·lícula, això sí. Les altres pel·lícules amb diversos guardons han estat: Viaje al cuarto de una madre (3) i El fotógrafo de Mauthausen (4).

Els actors i actrius guardonats han estat: Israel Romero, per Entre dos aguas (actor principal), Lola Dueñas (actriu principal) i Anna Castillo (actriu secundària) per Viaje al cuarto de una madre i Oriol Pla, per Petra (actor secundari).

La paritat en guardonats i nominats ha tornat a ser protagonista dels Premis Gaudí, com l'any passat, on s'ha fet notòria una important presència de dones.
 

Les protagonistes i la directora de Les distàncies Foto: ACN



Passola: "Visca la llibertat d'expressió i visca el cinema català"

La directora de l'Acadèmia del Cinema Català ha recordat els presos i exiliats polítics des del seu discurs durant la gala, recordant que haurien d'estar asseguts a la zona d'autoritats. Ha acabat fent un crit per la llibertat d'expressió i el cinema català.
  Passola ha tornat a remarcar en el seu discurs la baixa inversió dels pressupostos de la Generalitat en la partida de cultura, que només representa el  0,07% dels comptes, segons ha lamentat. També ha volgut apuntar que el cinema català no ha de perdre "el tren de la modernitat". Apel·lant directament al president Quim Torra, ha lamentat que TV3, creada entre d'altres coses, com ha assenyalat, com a "locomotora" de l'audiovisual català, "està en via morta".

Igualment ha carregat Passola contra el ministre de Cultura, José Guirao, present a la sala, a qui ha recriminat que "des del 2012" no s'atorguen un fons previstos per a l'audiovisual en llengües cooficials a banda del castellà. "No parlem de diàleg? Quina millor forma de dialogar que practicar la diversitat lingüística a l'Estat", li ha etzibat.

Una gala reivindicativa

Sergi López i Maria Molins han protagonitzat un moment reivindicatiu, afirmant que "desobeirem... davant les injustícies, sempre". Durant el primer quart de la gala, s'ha cridat "llibertat, llibertat", en referència als presos polítics. Uns crits que han arribat just després de l'actuació musical de Roger Mas, que ha interpretat el "Diguem no" de Raimon. Just després, Alfred Garcia ha cantat un medley.