Vaga general la setmana que començarà el judici de l'1-O

La Intersindical-CSC registra la convocatòria d'una aturada els dies 5, 6 i 7 de febrer a Catalunya que coincidirà amb l'arrencada del procediment al Suprem per jutjar els dirigents independentistes

L'AP-7, tallada per la vaga general del 8 de novembre del 2017
L'AP-7, tallada per la vaga general del 8 de novembre del 2017 | Josep M. Montaner
25 de gener del 2019
Actualitzat a les 22:48h
Primeres accions de mobilització durant el judici de l'1-O. La Intersindical-CSC ha registrat aquest divendres una convocatòria de vaga general pels dies 5, 6 i 7 de febrer a Catalunya, que coincidirà amb l'arrencada del procediment al Tribunal Suprem per jutjar els dirigents independentistes. El preavís d'aturada ja consta als responsables del Departament de Treball.

La Intersindical-CSC subratlla que la convocatòria de vaga s'ha formalitzat la primera setmana de febrer perquè és quan es compliran set anys de l'aprovació de la reforma laboral del PP, que el govern de Pedro Sánchez -tal com destaca el sindicat- "ara es nega a derogar". Però és difícil deslligar l'aturada del clima polític vinculat a l'inici del judici al Suprem. Els representants sindicals han precisat, en una nota de premsa, que dimarts es concretarà en quina jornada -5, 6 o 7 de febrer- es realitzarà la protesta i la resta de detalls de l'aturada.

Suport de partits i entitats independentistes

En l'argumentari que motiva la vaga, el sindicat republicà reclama la "derogació completa" de la reforma laboral del 2012, un salari mínim català de 1.200 euros mensuals, la recuperació de les lleis socials aprovades pel Parlament i aturades pel Tribunal Constitucional, la plena igualtat de gènere als centres de treball, i l'avenç cap a un model de funció pública "de qualitat i amb condicions laborals dignes". La Intersindical-CSC es reafirma en els motius pels quals ja va promoure l'aturada de dues hores el 21 de desembre. Amb la nova convocatòria, el sindicat ara crida a secundar la mobilització durant tot un dia.

Segons les fonts consultades per NacióDigital, la iniciativa de la Intersindical-CSC compta amb el suport de les entitats del sobiranisme civil, Òmnium i l'ANC, així com dels partits independentistes, tant ERC com la CUP i Junts per Catalunya.

Els anticapitalistes han estat els primers en adherir-s'hi públicament. "Sobren raons per una vaga general", ha afirmat el portaveu de la CUP al Parlament, Carles Riera, referint-se a la necessitat de mobilitzar-se pels drets civils i polítics. "Cal defensar els drets socials i laborals, que estan amenaçats des de fa temps; però és que també estan en perill els drets civils i polítics, com hem pogut observar amb les darreres detencions a Girona d'activistes polítics i sindicals, entre ells sindicalistes de la Intersindical i alcaldes de la CUP", ha assenyalat.

Suport de Quim Torra

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha dit aquest divendres a l'exterior de la presó de Lledoners que li sembla "perfecte" que hi hagi organitzacions que considerin que cal fer vaga els dies previs a l'inici del judici de l'1-O.

Torra s'ha referit així a la convocatòria d'una vaga general per al 5, 6 i 7 de febrer que ha fet el sindicat Intersindical-CSC. Torra ha recordat que ell també insisteix des de la conferència del setembre al Teatre Nacional en la necessitat d'una marxa pels drets "civils, socials i nacionals d'aquest país, dins d'una mobilització permanent".

I davant la imminència del judici, ha fet serva una frase que ha atribuït al president d'Òmnium, Jordi Cuixart, segons la qual no només cal dir 'jo acuso', sinó també 'jo em mobilitzo'.