El govern espanyol envia un ultimàtum a Maduro: eleccions lliures o reconeixement de Guaidó

El ministre Josep Borrell assegura que l'executiu està fent un "paper de lideratge" a la UE per gestionar la crisi a Veneçuela

El ministre Josep Borrell avui a la Moncloa.
El ministre Josep Borrell avui a la Moncloa. | ACN
25 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:37h
La crisi política a Veneçuela ha centrat aquest divendres la roda de premsa posterior al consell de ministres. El ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, ha comparegut al costat de la ministra portaveu, Isabel Celáa, qui ha assegurat que el govern espanyol rebutja "l'ús de la força", "lamenta les víctimes que s'han produït" en aquell país i aposta per una "solució democràtica" per a Veneçuela.

Madrid ha plantejat a la UE que l'exigència d'eleccions vagi acompanyada d'un termini definit per convocar-les. Si Maduro no cedeix i s'entesta a mantenir-se al poder, aleshores la posició d'Espanya seria la de reconèixer com a president el dirigent opositor Juan Guaidó. El ministre ha condemnat la "repressió indiscriminada" als carrers de Veneçuela i ha definit de "procés d'asfíxia econòmica" l'ofensiva engegada pels Estats Units contra el govern de Caracas.

Sobre el temps que es donaria al govern de Maduro per convocar unes noves eleccions, el ministre no ha volgut concretar, però ha afirmat que "ha de ser un temps relativament curt". També ha insistit en la idea d'evitar cap mena de seguidisme respecte a d'altres potències, en referència als Estats units i els altres països que ara mateix ja han reconegut el líder opositor Juan Guaidó. 

Preguntat sobre l'actitud del Partit Popular i de Ciutadans, que han exigit al govern que reconegui Juan Guaidó com a president de forma immediata, Borrell ha expressat que la prioritat de l'executiu espanyol ha de ser resoldre la crisi i evitar més sang. Quan li han plantejat a qui trucaria Pedro Sánchez si vol parlar amb el president de Veneçuela, el ministre ha respost dient que "Espanya no reconeix governs, reconeix estats" i que per respondre aquesta pregunta "s'ha de fer un màster de dret internacional".

Borrell ha recordat que el govern espanyol ha reclamat els darrers mesos eleccions lliures i creïbles a Veneçuela i el respecte a les competències de l'Assemblea Nacional, així com que la UE sigui actor central en el procés polític veneçolà. Espanya ha exercit un "paper de lideratge" a la Unió en aquest tema, segons el ministre, que ha recordat que a Veneçuela viu més d'un milió de ciutadans de la UE. Ha destacat que el resultat oficial de les eleccions que van suposar la reelecció de Nicolás Maduro no van ser considerades legítimes per la UE.

Josep Borrell no s'ha volgut pronunciar sobre la possibilitat que l'expresident Rodríguez Zapatero pugui tenir algun paper de mediació en la crisi veneçolana.