Els taxistes amenacen amb protestes més «contundents» si la reunió amb Calvet acaba sense acord

Aquesta tarda es reuneixen amb el conseller de Territori i Sostenibilitat i membres de l'AMB

22 de gener del 2019
Actualitzat a les 19:44h
Els taxistes col·lapsen el centre de Barcelona
Els taxistes col·lapsen el centre de Barcelona | Andreu Merino
Els taxistes i els conductors de vehicles de lloguer amb conductor (VTC) mantenen aquest dimarts els talls de trànsit a la Gran Via de les Corts Catalanes i a l'avinguda Diagonal, respectivament. En el seu cinquè dia de vaga indefinida, els taxistes bloquegen la calçada central de la Gran Via entre els carrers Entença i Sicília, i al passeig de Gràcia entre la plaça Catalunya i l'avinguda Diagonal.

Per la seva banda, els conductors de VTC ocupen els dos sentits de la marxa de l'avinguda Diagonal entre la plaça Francesc Macià i el carrer Albert Bastardas.

Assemblea organitzativa de la vaga

Centenars de taxistes s'han concentrat a la plaça Catalunya, on a les 10 del matí hi havia convocada una assemblea per decidir les accions de protesta en el cinquè dia de vaga. A les quatre de la tarda els taxistes es concentraran al departament de Territori i Sostenibilitat, on el comitè de vaga es reunirà amb el conseller Damià Calvet i amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona.
 

Calvet, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha avisat al govern espanyol que si el conflicte s'encalla demanarà a l'estat que defineixi un nou marc regulador per al sector del taxi. També a Catalunya Ràdio, l'alcaldessa Ada Colau ha demanat als taxistes i al sector dels VTC que no col·lapsin la ciutat amb les seves mobilitzacions.
 
El portaveu del comitè de vaga, Alberto Álvarez, assegura que han demanat a diversos partits polítics que impugnin la moratòria de quatre anys imposada pel govern espanyol i que durant aquest període de temps permet circular als vehicles VTC només amb la llicència estatal, sense necessitat de tenir-ne una d'autonòmica o municipal.

​Álvarez demana al ministeri de Foment que "es mulli" i digui públicament que no impugnarà les regulacions d'altres administracions sobre el sector del taxi. Un compromís que, asseguren, el govern espanyol ja els hi ha transmès en privat. 

Els taxistes s'han citat a les 12 del migdia a la plaça Catalunya per desplaçar-se fins al departament de Territori. Allà, el comitè de vaga es reunirà a les 16 h amb el conseller Damià Calvet i amb representants de l'AMB. "No es decidirà res al despatx, ho decidireu vosaltres", assegura Álvarez. Després de la reunió els taxistes decidiran si mantenen o no la vaga. "Si continuem haurem de pensar en mesures més contundents", ha avisat el portaveu.

Els vaguistes també demanen als taxistes de totes les comunitats autònomes que se sumin a les mobilitzacions
 
Álvarez assegura que al llarg d'aquest dimarts els taxistes de Brussel·les es desplaçaran fins a la Casa de la República a Waterloo fer fer escoltar les reivindicacions dels taxistes catalans.
 
Primers avançaments

Sobre les 12 del migdia, els taxistes han començat a avançar direcció al Departament de Territori i Sostenibilitat. Han tallat Ronda Universitat al seu pas.
  
Quan han arribat al carrer Sepúlveda, alguns manifestants han cantat "Torra, escolta, el taxi està en lluita" i "si això no s'arregla, guerra, guerra, guerra".
 

Taxistes pel carrer Sepúlveda Foto: Andreu Merino


Han avançat per l'avinguda Paral·lel i han parat a plaça Espanya. 
 
 

Els taxistes ocupen plaça Espanya i tallen l'avinguda Paral·lel Foto: Andreu Merino


Reunió amb Calvet i l'AMB

A les 16 hores els manifestants han arribat al Departament de Territori i Sostenibilitat, on tindrà lloc la reunió amb membres de l'AMB i amb el mateix conseller, Damià Calvet.
 

Manifestants davant del Departament de Territori Foto: Andreu Merino

 Una hora i mitja després d'haver començat la reunió al departament de Territori i Sostenibilitat entre el conseller, Damià Calvet, i el comitè de vaga, centenars de taxistes han continuat concentrats a les portes de la conselleria tallant l'avinguda Josep Tarradellas.

Un cop acabi la reunió els taxistes decidiran en assemblea si accepten la proposta que els traslladi la Generalitat i si mantenen la vaga. Si la trobada acaba sense acord els vaguistes han avisat que faran protestes més "contundents". En declaracions a Catalunya Ràdio, els representants de les llicències VTC han dit que si el Govern limita la precontractació no tindran més remei que deixar d'operar a la ciutat. 
Arxivat a