El govern espanyol considera que les detencions a Girona no són «desproporcionades»

Moncloa avisa que aplicar el 155 en aquests moments a Catalunya seria "inconstitucional" després de la proposta aprovada a Extremadura

El ministre Grande-Marlaska i la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, aquest divendres
El ministre Grande-Marlaska i la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, aquest divendres | Europa Press
18 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:41h
Hi havia o no hi havia ordre judicial per a la detenció d'activistes, alcaldes i un periodista el dimecres a les comarques gironines? El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que tot l'operatiu policial va estar "supervisat pel fiscal i el jutge d'instrucció" i que precisament perquè l'actuació va ser "supervisada per una autoritat judicial" no es pot considerar que les detencions fossin "desproporcionades ni inacceptables". 

El ministre ha argumentat que tota la instrucció es va judicialitzar des del moment en què Adif va interposar la denúncia. Les detencions van enterbolir la reunió que es va produir aquest dijous entre la Moncloa i el Govern, de la qual se'n va derivar la creació d'una taula de diàleg de partits per consolidar un "diàleg efectiu" sobre la resolució del conflicte a Catalunya. La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha precisat que el format d'aquesta taula es concretarà en una trobada que es produirà el divendres que ve a Barcelona. Aquesta, ha insistit, no és "una contrapartida" a l'aprovació dels pressupostos. "La força dels pressupostos està en el projecte de pressupostos. Aquí ens hem de trobar. En altres contrapartides, no", ha argumentat. 

El govern espanyol celebra "avenços" en el diàleg amb la Generalitat 

El govern espanyol considera que s'estan produint "avenços" en el diàleg amb la Generalitat i que ara tots els partits podran decidir si participen en aquesta taula. Ha recordat, en aquest sentit, que ni Ciutadans ni el PP ni la CUP s'han assegut a la cimera de partits catalans que lidera Quim Torra i que es reunirà per segona vegada l'1 de febrer. Celáa ha defensat que qualsevol crisi democràtica s'ha de resoldre "amb diàleg dins de la llei" i que precisament per això seria "inconstitucional" aplicar en aquests moments un nou 155 a Catalunya sense que s'hagi produït un trencament de la legalitat.

La portaveu de l'executiu espanyol ha fet aquestes declaracions després que el parlament d'Extremadura hagi aprovat l'aplicació immediata d'un 155 a Catalunya amb els vots de PP, Ciutadans i també el PSOE. Celáa ha esquivat criticar el posicionament dels socialistes extremenys, però ha subratllat que, en tot cas, la suspensió de l'autogovern està vinculat a la vulneració de la llei i que en aquests moments el govern de Pedro Sánchez "no està en absolut en aquest marc d'actuació". "Seria una usurpació del govern autonòmic", ha sentenciat.

Isabel Celáa: "Ja coneixem la força autodestructiva de qualsevol fórmula binària. No es pot encaixar en un  o en un no la complexitat de la vida"

La prioritat del govern del PSOE, ha insistit Celáa, és la de consolidar el diàleg amb Catalunya, tot i que ha advertit que es tracta d'un conflicte que es remunta a anys enrere i que, per tant, la solució no es trobarà de forma ràpida. "Calvo està fent una important tasca d'interlocució amb Aragonès i Artadi per encarrilar la crisi", ha assegurat. La portaveu ha vinculat, un cop més, les aspiracions dels independentistes amb el Brexit. "Ja coneixem la força autodestructiva de qualsevol fórmula binària. No es pot encaixar en un o en un no la complexitat de la vida", ha dit un cop més rebutjant que la sortida al conflicte hagi de venir de la mà d'un referèndum d'autodeterminació.