Sánchez, sobre Catalunya: «No hi ha un problema d'independència, sinó de convivència»

El president espanyol recorda al Parlament Europeu que l'independentisme "no té majoria social" i que "ha trencat unilateralment l'Estatut i la Constitució"

Eurodiputats ensenyen fotos dels presos i exiliats.
Eurodiputats ensenyen fotos dels presos i exiliats. | ACN
16 de gener del 2019
Actualitzat a les 18:19h
Després del seu discurs en el debat sobre el futur de la Unió Europea, i un cop han intervingut els grups parlamentaris, Pedro Sánchez ha aprofitat el torn de rèplica per reiterar els arguments del PSOE sobre la qüestió catalana, dirigint-se especialment a la dirigent dels Verds Europeus, Ska Keller. Així, el president espanyol ha insistit que a Catalunya el problema no és la independència, sinó la convivència".

En la mateixa línia, ha recordat que l'independentisme no té majoria social, fent referència a les últimes cinc votacions que s'han fet a Catalunya (entre elles, la consulta del 9-N i el referèndum de l'1-O). "Hi ha un 52% dels catalans que no vol la independència, i l'independentisme no pot imposar el seu projecte polític", ha assegurat. En aquest sentit, ha demanat a l'independentisme que "accepti la realitat" i parli amb l'altra part de Catalunya "no nacionalista".

El dirigent del PSOE ha admès que a Europa hi ha tensions territorials, però ha diferenciat la qüestió català de moviments independentistes del Veneto, a Itàlia, o de Baviera, a Alemanya, en el fet que a Catalunya "s'ha trencat unilateralment l'Estatut i la Constitució". En qualsevol cas, ha dit que Espanya és un gran país i que el PSOE sempre serà lleial a l'Estat, i ha aprofitat per retreure al PP que utilitzi el procés català per desgastar el govern del PSOE. 

L'eurodiputat català Ramon Tremosa (ALDE) ha criticat les paraules de Sánchez i ha assegurat que el problema de Catalunya no és de convivència, sinó de "centralisme de Madrid". "Espanya avui es troba més a prop de Turquia que del Regne Unit, on es va permetre un referèndum a Escòcia", ha dit, i ha tornat a defensar la via del diàleg: "En el diàleg ens trobarà".  

Una "via política i democràtica" per a Catalunya

En el torn d'intervencions dels grups, Ska Keller ha demanat a Sánchez que aposti per la "via política i democràtica" per avançar en la resolució de la qüestió catalana. "Cal un diàleg sincer. Únicament amb diàleg i bona voluntat es podrà avançar cap a la solució que necessita Catalunya, Espanya i també Europa", ha dit Keller al Parlament Europeu, després del discurs de Sánchez. 

La dirigent ecologista també ha recordat la situació dels presos i exiliats, i ha recalcat que hi ha líders polítics a la presó per uns motius que no han vist ni Alemanya ni Bèlgica. En aquest moment, diversos eurodiputats han aplaudit. De fet, els presos i exiliats han estat "presents" a l'Eurocambra gràcies a l'acció del grup de diàleg entre Catalunya i la Unió Europea. 

A banda, Keller ha aplaudit alguns punts del discurs de Sánchez, així com alguna de les seves propostes. "Volem una UE que es preocupi de les qüestions socials", ha coincidit amb el president espanyol, i ha ressaltat també les mesures per combatre el canvi climàtic que ha dut a terme el govern del PSOE, així com la lluita contra la discriminació de les dones.