El Govern insisteix en demanar a Sánchez una taula de negociació amb mediadors neutrals

Artadi i Aragonès viatjaran dijous a Madrid per reunir-se amb Carmen Calvo i reclamen al president espanyol seure en una taula de diàleg per trobar una solució política si vol tramitar els pressupostos

Reunió del Govern del 15 de gener de 2019
Reunió del Govern del 15 de gener de 2019 | Govern
15 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:39h
La reunió del Govern d'aquest dimarts, arran del viatge oficial de Quim Torra als Estats Units, ha estat liderada pel vicepresident Pere Aragonès. Una de les qüestions que ha fet públiques la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, és que ella i Aragonès es desplaçaran aquest dijous a Madrid per reunir-se amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, per abordar el diàleg amb la Moncloa i preparar la futura cimera entre executius, també prevista per aquest mes de gener. El Govern hi viatja amb una proposta sota el braç: una taula de negociació estable amb mediadors neutrals que permeti trobar una solució política al conflicte.

La trobada arriba just quan l'independentisme està -de moment- tancat a l'hora de tramitar els pressupostos generals de l'Estat. "La possibilitat que es tramitin és molt baixa", ha assenyalat Artadi, que ha indicat que el desig seria permetre'n el debat perquè això voldria dir que Pedro Sánchez hauria posat damunt la taula una solució política per a Catalunya. La reunió de dijous, en tot cas, és "preparatòria" de cara a una futura cimera, i la idea és establir mecanismes permanents per al diàleg.
 
Al llarg dels últims dies els contactes telefònics entre Artadi, Aragonès i Calvo han estat constants, i la voluntat és "avançar" en el diàleg, superar els "esculls" i aconseguir que la relació no sigui tan "escassa" com fins ara. En tot cas, però, la Moncloa ja ha dit que no pensa posar en marxa cap taula de negociació política com li demanen no només des del Govern, sinó també des dels grups parlamentaris del PDECat i d'ERC.

Fibra òptica

Una de les decisons que ha pres el Govern és l'estratègia de connectivitat del país amb la voluntat de fer arribar la fibra òptica al conjunt dels municipis el 2023. Es tracta, a banda, de tenir presència als municipis de més de 50 habitants. El departament de Polítiques Digitals i Administració Pública està completant el desplegament de fibra a través del projecte Xarxa Oberta de Catalunya (XOC). Per completar el desplegament caldrà estendre 4.160 quilòmetres més de xarxa addicional en els propers tres anys.
 
D'altra banda, l'executiu ha aprovat un "nou model de relació més àgil" entre el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI). Inclou un sistema de repercussió de la despesa dels serveis TIC dels diferents depatrtaments i ens del sector públic de la Generalitat basat en els principis de "transparència i traçabilitat" de totes les despeses. Permetrà, segons el Govern, "agilitzar la tramitació administrativa" i una millora en la planificació dels projectes sobre tecnologies de la comunicació.