Taula de diàleg i mediació neutral: les condicions de Puigdemont per tramitar els pressupostos

El president a l'exili, reunit amb l'executiva del PDECat, demana que el govern espanyol encapçalat per Pedro Sánchez ofereixi garanties pel compliment de les promeses incloses als comptes

Reunió de l'executiva del PDECat a Waterloo amb Carles Puigdemont
Reunió de l'executiva del PDECat a Waterloo amb Carles Puigdemont | PDECat
14 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:59h
La direcció del PDECat s'ha reunit aquest dilluns a Waterloo amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, per abordar tots els grans debats pendents. Sobre la taula, almenys tres qüestions: la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat, l'encaix amb la Crida Nacional per la República i les eleccions municipals i europees del mes de maig. Pel que fa als comptes, Puigdemont posa com a condició una taula bilateral de diàleg, una proposta de mediació neutral i garanties de compliment de les promeses incloses en els comptes. Sense això, no hi haurà tramitació.

Puigdemont ha assenyalat que l'independentisme vol solucionar el conflicte "a través del diàleg". "Fa anys que ho demanem. Totes les evidències fan pensar, però, que a l'altra banda no és així", ha indicat, referint-se també a la tasca de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. "El conflicte que té Catalunya amb Espanya no es diu pressupostos generals de l'Estat", ha insistit el president a l'exili. Si el PSOE vol tenir suport als comptes, per tant, haurà de dur a terme gestos inèdits fins ara.

En aquest sentit, el dirigent independentista ha indicat que Sánchez té "la mateixa política que Mariano Rajoy" en relació a la posició sobre Catalunya. "Malgrat les apel·lacions i els gestos, tenen exactament la mateixa estratègia amb altres paraules i algun copet a l'esquena", ha recalcat Puigdemont. La reunió de l'executiva s'ha prolongat després de la compareixença davant dels mitjans, i hi ha hagut veus que, a dins, s'han pronunciat inequívocament en contra de la tramitació dels pressupostos.

Debat permanent

La formació hereva de CDC viu immersa en un debat permanent sobre l'estratègia política i, a partir d'aquí, existeixen ramificacions vinculades les unes amb les altres. Totes tres són urgents. Abans que acabi el mes de febrer, el PDECat ha d'haver decidit quina relació té amb la Crida -promoguda per Puigdemont i que funcionarà com un partit-, quina decisió adopta a Madrid en relació a la tramitació dels pressupostos de Pedro Sánchez, i quina llista presenta a Barcelona. Totes aquestes qüestions generen debat intern, i existeixen sectors amb opinions diferenciades sobre què fer.

L'encaix amb la Crida es començarà a definir després del 26 de gener, dia en què se celebra el congrés fundacional del nou moviment de Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra. El dia a dia el porta una comissió tècnica, des de la qual insisteixen que no poden prendre decisions de gran abast fins que no estiguin constituïts els òrgans de govern. La direcció de la Crida es votarà el mateix dia 26 -Sànchez en serà el president orgànic i Puigdemont, el president impulsor- i a partir d'aquí es posarà a treballar.

Un cop es posin en marxa els òrgans de govern de la Crida, el PDEcat farà una proposta als associats per votar l'encaix amb el nou moviment

El PDECat, en les reunions de la comissió negociadora entre els dos projectes que se celebren cada setmana a Lledoners, aposta per una federació o una coalició de partits que li permeti no desaparèixer. Hi ha opinions diverses, en tot cas: el sector liderat per Míriam Nogueras -que ha viatjat a Waterloo acompanyada de membres de l'executiva sense Bonvehí al llarg dels últims mesos- insisteix que la integració ha de ser absoluta i que cal convergir amb l'aposta de Puigdemont. No pensen el mateix dirigents com Ferran Bel, secretari d'organització, i altres membres de llarga trajectòria. Fins i tot, els més pessimistes parlen de "fractura" i de possible "escissió".

Pressupostos i municipals

Aquest debat es reprodueix, amb els mateixos actors, en el cas dels pressupostos generals de l'Estat. Dilluns passat, en un encès debat a l'executiva, es va constatar que hi ha dirigents partidaris de tramitar-los -fins i tot d'aprovar-los, arribat el cas-, però n'hi ha d'altres que segueixen apostant pel "no a tot" envers Sánchez. Nogueras lidera aquest bàndol, mentre que Bel -secretari d'organització i també diputat a Madrid- és la veu dels qui defensen permetre el debat dels comptes. Puigdemont és molt dur en públic contra els pressupostos del PSOE i la seva opinió serà decisiva.

També ho serà en el cas de la confecció de la llista de les municipals a Barcelona, a les quals la Crida i el PDECat ja han consensuat la figura de Quim Forn com a candidat. Elsa Artadi està acabant de decidir si fa el pas com a número dos -de facto, cap de cartell tenint en compte que Forn haurà de fer precampanya i campanya a cavall del Tribunal Suprem i de la presó-, i per ara sembla inclinada a sortir del Govern i creuar la Plaça Sant Jaume. A Presidència la substituiria Damià Calvet, ara a Territori i Sostenibilitat.

Puigdemont es reuneix la setmana vinent amb el grup parlamentari de Junts per Catalunya en la recta final cap al judici al Suprem

Artadi ja va abordar la possibilitat de fer el salt cap a Barcelona en una reunió amb Puigdemont dimecres de la setmana passada, durant la qual també es va parlar dels pressupostos generals de l'Estat. Dilluns vinent, el president a l'exili rebrà la visita del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat). Els mateixos diputats aniran aquesta setmana a Lledoners per tractar amb els presos la imminència del judici al Suprem.