El PSC assegura que rebutjar els pressupostos és dir «no» a 900 milions més d'inversions a Catalunya

Jaume Collboni anuncia que el partit ha posat en marxa la seva maquinària de cara a les municipals i europees de maig i designa Salvador Illa com a director estratègic de campanya

14 de gener del 2019
Actualitzat a les 14:26h
Jaume Collboni, en roda de premsa a la seu del PSC.
Jaume Collboni, en roda de premsa a la seu del PSC. | ACN
El PSC està "orgullós" dels  pressupostos generals de l'estat presentats avui pel govern de Pedro Sánchez i demana que les forces independentistes els donin suport. Així ho ha reclamat Jaume Collboni, després de la reunió de la direcció socialista. Ha assegurat que els comptes van en la línia de posar fi a les retallades socials i són una clara millora per Catalunya, que rebria 900 milions més en inversions que l'any passat, els 700 milions previstos en els pressupostos més 200 milions addicionals en compliment d'una sentència judicial del Suprem sobre la disposició addicional tercera de l'Estatut.

"Dir no a aquests pressupostos és dir no a 900 milions més per Catalunya", ha repetit vàries vegades Collboni, que ha fet un llistat d'altres mesures socials que permetran els comptes públics: l'increment de la pensió mínima en un 3%, un 40% més de plans per a l'habitatge i una despesa d'un 60% més en dependència. Collboni ha comparat el percentatge en inversions a Catalunya dels darrers anys amb el que suposen els comptes del 2019: l'any 2016, sota el govern de Mariano Rajoy, va ser d'un 10% i en tres anys se situen en el 18%, vuit punts més en inversions.  

Catalunya rebrà el 16,8% de les inversions de l'Estat destinades a les comunitats autònomes el 2019, segons els pressupostos presentats aquest dilluns al Congrés per la titular d'Hisenda, María Jesús Montero. Aquest percentatge suposa 2.051,4 milions dels 12.182 milions que rebrà el conjunt de les autonomies. Són 701,79 milions més que en els comptes del 2018, que destinaven a Catalunya el 13,3% de les inversions.

La maquinària per a les municipals, en marxa

El PSC ha posat en marxa de la maquinària del partit de cara a les municipals i europees del maig. Ho ha anunciat Jaume Collboni en la seva condició de secretari de política municipal. Ha recordat els 121 alcaldes que té el partit a Catalunya, un partit que "ha superat un dels pitjors moments de la seva història". L'executiva ha nomenat Salvador
Illa com a director estratègic de les municipals i de les europees, ja que les dues campanyes es fusionaran al celebrar-se les eleccions el mateix dia.  

Sobre el programa que ha començat a elaborar-se, Collboni n'ha destacat tres idees força: revertir les retallades socials que la dreta ha causat en molts serveis socials; la convivència i la seguretat, que han de ser garantides també des dels ajuntaments, i atendre els problemes reals dels ciutadans, segons Collboni, desatesos tant pel govern espanyol com per la Generalitat.    

Aviat per parlar de pactes, però res amb Vox

Sobre si els pactes de dretes a Andalusia condicionaran la política de pactes del PSC, Collboni ha afirmat que el partit surt a la campanya amb voluntat de guanyar i que és prematur parlar d'aliances postelectorals. No ha volgut descartar cap acord amb PP i Ciutadans. Ha advertit que l'aliança de Sevilla es pot reproduir en altres llocs i ha aprofitat per criticar Manuel Valls per anar a les municipals de Barcelona amb unes sigles, les de Ciutadans, que han pactat amb l'extrema dreta, després de criticar tot acostament amb els ultres. Collboni sí que ha deixat clar que mai pactaran res amb l'extrema dreta i ha qualificat d'"impossible" que el PSC pugui fer cap mena de majoria que inclogui Vox.