Turull s'ofereix com a candidat del PDECat a les eleccions europees

En paral·lel a l'exconseller de la Presidència, l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas flirteja amb la possibilitat de ser cap de cartell si és per "defensar la causa"

Jordi Turull, durant el debat d'investidura del 22 de març de l'any passat
Jordi Turull, durant el debat d'investidura del 22 de març de l'any passat | Adrià Costa
14 de gener del 2019
Actualitzat el 15 de gener a les 15:00h
Les eleccions europees del proper 26 de maig tindran molt a veure amb el context de repressió contra l'independentisme. Oriol Junqueras serà el candidat d'ERC i Diana Riba, parella de Raül Romeva, l'acompanyarà com a número dos. En el cas del PDECat, sense candidat definit, el cap de cartell també pot acabar provenint del centre penitenciari de Sant Joan de Vilatorrada.

Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, Jordi Turull s'ha ofert per liderar la candidatura dels nacionalistes al Parlament Europeu. El PDECat va engegar en el consell nacional del 20 de desembre el procés de primàries internes per escollir cap de cartell als comicis comunitaris.

Turull ja ha fet saber dirigents del partit la seva voluntat de concórrer a les europees, la qual cosa comportaria haver de fer precampanya a cavall del judici al Tribunal Suprem -previst per a les properes setmanes- i el centre penitenciari madrileny en el qual els encausats quedaran reclosos mentre duri tot el procés. Això obligaria, per tant, a buscar un número dos fort a l'estil del que molt probablement passarà a Barcelona, on el PDECat i la Crida ja han consensuat Quim Forn com a candidat i el nom més ben perfilat per fer tàndem amb ell és Elsa Artadi, ara consellera de la Presidència.

La Crida, de la qual Turull és un dels impulsors, era partidària d'una candidatura unitària independentista a les eleccions europees, però ERC s'hi ha tancat en banda i l'elecció de Junqueras respon a la voluntat de marcar perfil propi. Carles Puigdemont, president a l'exili, va oferir-se per anar com a número dos del seu vicepresident en l'anterior Govern, però la qüestió no va fructificar. D'aquí que l'espai polític postconvergent es vegi obligat a buscar un candidat de pes per fer front als republicans.

El PDECat va engegar formalment el procés intern de primàries el 20 de desembre per escollir candidats a les eleccions europees

El nom de Turull, de reconeguda trajectòria dins del PDECat i conseller de la Presidència durant la recta final cap al referèndum, encaixa en aquest context. El març de l'any passat va sotmetre's a la investidura com a candidat a la presidència de la Generalitat, però els vots contraris de la CUP van impedir que arribés al càrrec. L'endemà, juntament amb Josep Rull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carme Forcadell, va ser novament empresonat. Al juliol va ser traslladat a Lledoners, des d'on ha preparat el judici.

L'opció de Jaume-Alonso Cuevillas

Un dels noms que ha donat amb força en els últims mesos per encapçalar la llista dels nacionalistes a les europees és el de Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont. "De política, ja en faig. I una mica inquietud política, en tinc. I això és una causa política. I defensar la causa política abasta tots els fronts. Cal fer una feina dins la sala que no em deixen fer. Jo ara fa molts mesos que faig la feina mediàtica, que és important. I vaig pels pobles. Per tant, jo estic disposat a tot, a qualsevol cosa que contribueixi a defensar la causa", sostenia en una entrevista a Vilaweb.

Cuevillas, advocat de Puigdemont, assegura de política "ja en fa" i que té "inquietud" en aquest àmbit

Les fonts consultades, al mateix temps, no descarten les possibilitats de Ramon Tremosa com a candidat. Tremosa és eurodiputat -primer en representació de Convergència, després del PDECat- des del 2009 i s'ha especialitzat en assumptes econòmics dins del grup liberal. La formació nacionalista, en tot cas, deixarà aquesta corrent -on ara hi ha Ciutadans, defensats per Guy Verhofstadt fins i tot després del pacte amb Vox a Andalusia- i s'integrarà dins la família demòcrata.
Arxivat a