exclusiva

«Hi ha una causa general contra l'independentisme, en secret i blindada»

Aquests són els 20 extractes més rellevants de l'escrit de defensa de Junqueras i Romeva al Suprem, que té un to marcadament polític i d'al·legat

per Ferran Casas / Joan Serra Carné, Bacelona | 13 de gener de 2019 a les 21:02 |
Junqueras la tarda del 20 de setembre de 2017 davant la conselleria d'Economia | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Oriol Junqueras i Raül Romeva han optat per encarar políticament la seva defensa al Suprem. En l'escrit de defensa del seu advocat, Andreu Van den Eynde, al qual ha tingut accés en exclusiva NacióDigital, els dirigents d'ERC assenyalen les ombres i els vicis de la instrucció i del sistema penal espanyol, i afirmen que la seva actuació no va implicar la comissió de cap delicte. Però, sobretot, en les 115 pàgines que es depositaran dimecres a l'alt tribunal denuncien la persecució al moviment independentista. Una "causa general" (és el terme que s'usa, al text original en majúscula, com a reminiscència a la repressió franquista) que, segons ells, s'ha organitzat quan el moviment s'ha convertit en majoritari. Aquests són els fragments més rellevants del seu escrit:

1. "Aquesta causa és un exemple d'instrumentalització del procés penal per a la persecució d'un moviment que, pacíficament, frisa per un objectiu polític legítim en democràcia".


2. "La democràcia espanyola no és una 'democràcia militant' atès que en el seu si es pot defensar qualsevol idea, incloses les que atempten contra el mateix ordre constitucional".

3. "ERC s'ha presentat fa dècades a totes les eleccions defensant els seus objectius polítics independentistes, ha fet campanya a favor del dret a l'autodeterminació de Catalunya i ha dirigit i dirigirà la seva activitat política i la dels seus càrrecs representatius a aquest objectiu".


4. "A Espanya, l'independentisme català mai havia suposat un problema polític fins que va comptar amb un suport ciutadà prou ampli com per convertir-se en una opció de canvi real, moment en el qual es forja una estratègia de persecució judicial i política".

5. "El junquerisme és la definició d'un projecte polític pacífic i integrador [...] Romeva ha dedicat tota la seva vida a la cultura de la pau i és un militant de la no-violència".


6. "El dret a decidir dels catalans s'ha imposat com el marc polític transversal i la única solució democràtica viable després de la crisi de confiança que es va generar amb la sentència de l'Estatut".

7. "El dret a l'autodeterminació es concep actualment vinculat a la preservador de la pau i la resolució de conflictes més que no pas a la seva atàvica concepció de descolonització".

8. "No hi ha un moviment polític tan majoritari en el nostre entorn geogràfic més proper que hagi exhibit més contenció i civisme en la seva expressió pública, oferiments de diàleg i pacifisme que l'independentisme. La 'violència' de la que parla la Fiscalia és una invenció: abans que independentistes, som demòcrates i pacifistes".

9. "Cap de les accions que se'ns atribueix durant el procés es correspon al control o instrumentalització sectària dels ciutadans de Catalunya".

10. "Les acusacions descriuen fets que constitueixen l'exercici de drets cívics fonamentals i els vinculen irracionalment a tipus delictius".

11. "La protesta del 20-S era legal. En democràcia s'han de tolerar molèsties derivades de mobilitzacions ciutadanes".

12. "Votar en un referèndum no és cap delicte. L'1-O ho van fer més de dos milions de catalans i no ho van fer de forma clandestina, sinó pública. No ho van fer amb por, sinó amb il·lusió i dignitat. Ho van fer de forma pacífica i ordenada".

12. "[El coordinador de seguretat del ministeri l'1-O, Diego Pérez de los Cobos] no va llegir o no va voler llegir la resolució judicial que l'obligava a preservar la convivència i no va escoltar o voler escoltar les recomanacions que a tal efecte li va donar l'autoritat judicial. El Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil van voler atemorir els votants o escarmentar-los".

13. "Els esforços per trobar una via de diàleg per part del govern català van ser tan intensos l'octubre de 2017 com intensa va ser la negativa, un cop més, del govern espanyol per acceptar aquest diàleg".

14. "Vam assumir el repte electoral de les eleccions del 21-D, decidint no desplegar cap efecte de la Declaració redactada el 10 d'octubre [es va votar el 27-O] i persistir en la recerca d'espais de negociació política".

15. "De conformitat amb el principi democràtic, les decisions polítiques són legítimes si es prenen d'acord amb les preferències de la majoria. Els pobles tenen dret a gaudir de solucions polítiques a les seves legítimes demandes si són pacífiques, tenen suport popular significatiu i són persistents en el temps".

16."La Constitució no prohibeix ni limita l'exercici del dret a l'autodeterminació, sempre d'acord amb una concepció moderna del constitucionalisme com a fórmula de 'debat' entre poders públics sensible a l'evolució social".

17. "S'ha criminalitzat una ideologia a través de la generació de processos d'investigació paral·lels dissenyats a fi i efecte de generar o tolerar un escenari d'absoluta indefensió i de conculcació de drets bàsics relacionats amb el procés i un judici just".

18. "Hi ha una causa general contra l'independentisme català, mantinguda en secret i blindada enfront del legítim exercici de drets processals dels investigats".

19. "La presumpció d'innocència ha estat destruïda a través d'una campanya de criminalització dels investigats i posteriorment acusats efectuada des d'instàncies oficials del poder polític, judicial o de la Fiscalia amb la complicitat d'una campanya mediàtica ferotge".

20. "El procés judicial ha estat contaminat per múltiples aspectes amb un clar biaix ideològic [...] no ha protegit els drets fonamentals".

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te subscriptor

 

Participació