El Col·legi d'Odontòlegs qüestiona el projecte del dentista municipal a Barcelona

Ho consideren "publicitat enganyosa" i posen en dubte el "rigor, idoneïtat i eficitat" del projecte del govern de Colau

11 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:32h
L'Ajuntament espera inuagurar el servei d'aquí a un any
L'Ajuntament espera inuagurar el servei d'aquí a un any | ACN
El Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya ha carregat aquest divendres contra el dentista municipal de Barcelona, titllant-lo de "publicitat enganyosa". En un comunicat (pots llegir-lo en aquest enllaç), ha qüestionat el "rigor, l'eficàcia i la idoneïtat" del projecte anunciat ahir per l'alcaldessa, Ada Colau.

"Volem posar de manifest el nostre ferm i total desacord amb l'actuació que es pretén emprendre", diu el col·legi, que critica que el consistori no hagi volgut dialogar amb els agents implicats abans de fer pública la iniciativa, ni tan sols haver conegut la seva opinió mentre l'estava elaborant.  

En aquest sentit, asseguren que la primera notícia que van rebre va ser en una reunió el 8 de gener, on van conèixer les línies generals del projecte. El col·legi nega que es puguin oferir preus un 40% més econòmics i també diu que és "més que dubtós" que es pugui arribar a atendre 36.000 pacients anuals, dos dels objectius establerts pel govern d'Ada Colau en aquest projecte.

Tot i aquestes declaracions, l'Ajuntament va assegurar aquest dijous que havia comunicat al col·legi la seva intenció de portar a terme el projecte i que havien dialogat amb ell. 

El servei, per a persones vulnerables

Si el Ple municipal no diu el contrari, Barcelona disposarà d'un nou servei d'odontologia municipal d'aquí a un any. Fins ara l'Ajuntament oferia un servei de dentista per a persones vulnerables derivades des de Serveis Socials i ara el govern municipal impulsa un servei per a tota la ciutadania que podria veure la llum a finals del 2019.

L'objectiu és arribar al 12% dels barcelonins que, segons el consistori, no van al dentista perquè no poden pagar l'atenció mèdica. La salut dental és un dels àmbits menys coberts pel sistema general de salut i, en el cas dels adults, la sanitat pública només cobreix les extraccions de dents. 

En la presentació de la iniciativa aquest dijous, l'alcaldessa ha aprofitat per llançar un missatge a les altres institucions. "Si un Ajuntament pot fer-ho, també es pot fer a altres nivells", ha argumentat. "Pels poders públics la salut dental ha estat una salut de segona però és tan important com la cardiològica o l'oncològica", ha defensat la comissionada de Salut, Gemma Tarafa.

Un 40% més barat que actualment

El nou servei s'integrarà dins de l'empresa municipal Barcelona Serveis Municipals per no incomplir l'anomenada llei Montoro d'administracions públiques. Si el consistori hagués decidit crear una nova empresa municipal, l'estat podria haver-ho impedit basant-se en l'estabilitat pressupostària i la sostenibilitat financera de les arques municipals.

Serà un servei totalment municipal, que es prestarà a partir de la lliure concurrència i que es desenvoluparà sense cap subvenció pública. 

La diferència principal amb els operadors privats serà que el servei no buscarà tenir beneficis i això serà el que permetrà oferir preus assequibles, un 40% més barats que els actuals preus de mercat, tot i que avui divendres, el Col·legi d'Odontòlegs ha negat que es puguin assumir aquests preus. "No farem competència deslleial sinó que oferirem uns preus ajustats", ha insistit la comissionada de Salut, Gemma Tarafa.

Durant els primers sis mesos de funcionament, el servei oferirà els mateixos preus per a tota la ciutadania i al cap de sis mesos es valorarà si s'implanta una tarifació social. "Serà aleshores quan veurem si estem captant o no el 12% de veïns que no van al dentista per motius econòmics", ha dit Tarafa.

Durant el primer any el servei disposarà d'un centre amb funcionament amb espai per atendre vuit pacients simultàniament. Hi treballaran quatre odontòlegs, nou auxiliars d'odontologia, tres higienistes, sis recepcionistes i una coordinadora de centre. El pla fet per l'Ajuntament preveu que al cap d'un any es disposi d'un altre centre amb les mateixes característiques. 

36.000 pacients a l'any

L'objectiu del govern municipal és poder atendre 36.000 persones a l'any però la primera meta és atendre'n 18.000 durant el primer any, quan només hi haurà un centre en funcionament.

L'Ajuntament encara no ha decidit on s'instal·larà el servei però serà en un local de lloguer ubicat als districtes de No Barris, Sant Martí o Sant Andreu. Són els tres districtes amb rendes més baixes i, per tant, Tarafa preveu que sigui més fàcil captar el 12% de barcelonins que actualment no es poden pagar un dentista. 

Segons la comissionada, un altre dels objectius és evitar la proliferació de clíniques que "rebenten" preus a costa de treballar amb material en mal estat o de precaritzar els treballadors.

La inversió inicial que haurà de fer l'Ajuntament és de mig milió d'euros i, segons la comissionada de Salut, els grups municipals de l'oposició s'han mostrat receptius amb la proposta. Tarafa s'ha reunit amb tots i valora positivament la primera ronda de contactes. Ara, el primer pas haurà de ser la seva aprovació inicial a la Comissió de Drets Socials del 15 de gener i l'aprovació definitiva al Ple municipal del març.

Si el plenari hi dona llum verda, Barcelona serà la primera ciutat de l'estat espanyol a disposar d'un servei d'aquestes característiques.
 
Arxivat a