Junts fem més Nació     FES-TE SUBSCRIPTOR
imam de salt

Inicien un expedient de revocació de la nacionalitat espanyola a l'imam de Salt

La Direcció General de Policia va obrir-li l'any passat un expedient d'expulsió perquè se'l considerava una amenaça per a l'estat espanyol

per Redacció, 11 de gener de 2019 a les 15:31 |
Fidels resant a la mesquita de Salt. | ACN
El setembre de l'any passat, la Direcció General de Policia va obrir un expedient d'expulsió al president del Centre Cultural Imam Malik de Salt, Mohamed Attaouil, a qui acusava d'haver comès dos delictes indeterminats de terrorisme. L'Estat el considerava una amenaça i al·legava que la seva expulsió es faria per evitar possibles atemptats, com recollia TV3.

Attaouil, aleshores, ja tenia concedida la nacionalitat espanyola per la Direcció General dels Registres i el Notariat, i estava pendent de fer l'acte de jura o promesa de la Constitució, per aquest motiu no va ser imputat i el passat desembre va aconseguir la suspensió de l'esmentada ordre d'expulsió. Com recull un article del blog del periodista Xavier Rius, ara el Ministeri de Justícia ha iniciat un procediment de revocació de la concessió de la nacionalitat considerada "lesiva als interessos públics".


Aquesta vegada, el Ministeri al·lega que es va valorar equivocadament el seu grau d'integració a la societat espanyola, així com motivacions de seguretat nacional. Ara, segons explica Rius, en cas que es conclogui la via administrativa d'aquest procés acordant que l'atorgament de la nacionalitat compleix el que defensa el Ministeri, serà aprovat pel consell de ministres i portat a l'Audiència Nacional. Aquesta serà qui decidirà si se li retira la nacionalitat o se li manté, i en el primer cas, implicaria reobrir l'ordre d'expulsió suspesa.

El juny del 2018 la Direcció General de Policia va notificar a Attaouil, quan ja havia rebut la notificació de Justícia que deia que se li concediria la nacionalitat espanyola i que ja tenia data per jurar la Constitució, que se li obria un procediment per expulsar-lo de l'estat espanyol, segons consta a l'article 54 de la Llei d'estrangeria. Se li va dir que el retornarien al Marroc perquè havia comès dos delictes de terrorisme (que no van concretar mai), havia atemptat contra la seguretat d'Espanya i que havia defensat en cercles privats idees favorables a la violència gihadista.

Davant d'aquella situació, Attaouil i el seu advocat van fer les al·legacions que desmentien el que deia la Direcció General de Policia, excepte el seu pelegrinatge a la Meca, cosa que no ha negat mai. L'afectat va oferir-se també a comparèixer si hi havia indicis que ell hagués comès delictes de terrorisme. El procediment va quedar aturat perquè va coincidir amb el canvi de govern espanyol i, conseqüentment, de ministres d'Interior i Justícia, però el passat setembre es va reobrir el cas. Ara, Attaouil ha d'esperar el final de l'expedient de revocació per lesivitat i el que decideixi l'Audiència Nacional.

El rebuig a Mohamed Attaouil


TeleMadrid va ser condemnada a indemnitzar amb 20.000 € a Attaouil per acusar-lo, sense fonament, de defensar o cridar a la violència religiosa al seu reportatge Los doce imanes de la yihad. L'ABC també va fer-se ressò d'aquelles acusacions. El president del Centre Cultural Imam Malik de Salt també va patir una forta campanya de rebuig, liderada per Plataforma per Catalunya, a la construcció de la mesquita del municipi. 

Va ser investigat per la procedència dels ingressos per finançar la mesquita, i condemnat a sis mesos de presó per identificar-se durant una inspecció de Treball (que buscava si hi havia operaris sense contractes) com el cap d'obres de l'empresa que construïa la mesquita en qüestió.

L'any passat el Ministeri de l'Interior va expulsar diversos imams o presidents de de centres islàmics com l'imam Abdelouahb E, de 40 anys d'edat, que predicava a una mesquita del Ejido (Almeria), expulsat l'1 de novembre. També va ser expulsat a l'abril el president de la Unión Islámica de Imanes y Guías de España, Alaa Mohamed Saíd, que residia a Logronyo. I al març Yassine Lafraiki, de 33 anys, que volia construir una mesquita a Corella (Navarra). 

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació