Judici i pressupostos centren la reunió de Torra i Puigdemont a Waterloo

Els dos presidents se citen per preparar setmanes decisives a les portes de l'inici del procés al Suprem i la tramitació dels comptes de Sánchez

Quim Torra i Carles Puigdemont, el desembre passat a Brussel·les
Quim Torra i Carles Puigdemont, el desembre passat a Brussel·les | Govern
11 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:22h
Quim Torra i Carles Puigdemont es troben aquest divendres a Waterloo per planificar unes setmanes decisives en clau de judici i d'estratègica política. El procés obert al Tribunal Suprem es troba en la recta final perquè hi comencin a desfilar tots els dirigents encausats, i en paral·lel es mantenen oberts dos debats: què ha de fer l'independentisme en el moment que arribin les condemnes i quina posició s'ha de fixar al Congrés dels Diputats davant dels pressupostos generals de l'Estat.

Pel que fa a la primera qüestió, relacionada amb el Suprem, es preparen mobilitzacions -encara sense concretar- per acompanyar l'inici del judici, però no s'ha arribat a cap acord -almenys de moment- pel que fa a l'estratègica política a seguir en els propers mesos. Puigdemont i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, han greixat la relació després de mesos de distanciament, però no hi ha cap concreció damunt la taula. Pere Aragonès, vicepresident del Govern i home fort dels republicans, s'ha desplaçat en els últims mesos a Bèlgica per anar preparant la resposta catalana al tret de sortida del judici.

Al mateix temps, l'independentisme debat quina ha de ser la posició al Congrés en relació als comptes de Pedro Sánchez, que tindran un percentatge d'inversió més gran per a Catalunya, tal com va avançar NacióDigital. Sectors del PDECat -i també del Govern- aposten per la tramitació dels pressupostos, tot i que Torra s'hi tanca en banda si no hi ha una oferta política basada en l'autodeterminació. Puigdemont també ha estat molt dur amb la proposta d'inversions dirigida amb Catalunya, i també tractarà la qüestió amb la direcció executiva del PDECat, que dilluns viatjarà a Waterloo.

L'últim viatge públic de Torra a Bèlgica va ser per la presentació del Consell per la República, celebrat al teatre flamenc de Brussel·les. Va ser des d'allà on es va encendre la flama de la via eslovena, país que el president va visitar just abans de la presentació del nou organisme. Puigdemont rebrà els dies 20 i 21 d'aquest mes els diputats de Junts per Catalunya (JxCat), que una setmana abans visitaran els presos a Lledoners.