Un centre concertat de Sants serà el primer a convertir-se en institut escola públic

És el primer acord entre Educació i institucions educatives privades, després que Bargalló manifestés la voluntat de convertir escoles concertades de baixa demanda en públiques

Redacció
10 de gener del 2019
Actualitzat a les 20:06h
Educació ha tancat el primer acord amb un centre privat concertat per augmentar l'oferta pública a Barcelona, al barri d'Hostafrancs, al districte de Sants-Montjuïc. Així, el curs vinent, l'escola Sant Vicenç de Paül acollirà dues línies de P3, una de nova i la segona procedent de l'escola Miquel Bleach, i dues línies de 1r d'ESO, procedents de l'institut Joan Corominas.

Per tant, se sumen 25 noves places de P3 al barri i es dona sortida a una escola que ha tancat recentment, amb la creació d'un nou institut escola, una de les formes organitzatives que el Departament ha anat potenciant. Els alumnes d'aquest nou centre estaran en aquestes instal·lacions fins el curs 2022-2023. Aleshores, es traslladaran a l'edifici de l'actual Joan Corominas.

L'acord entre el Consorci d'Educació de Barcelona i la Companyia de les Filles de la Caritat implica que l'edifici de l'escola Sant Vicenç de Paül, tancada fa un any per falta d'alumnes, es convertirà en un institut escola pública a partir del setembre. El Consorci pagarà un lloguer a les religioses, i d'aquesta manera el projecte educatiu entrarà a la xarxa pública.

Tot i que està previst que el curs vinent comencin dos grups, un sorgirà de l'actual escola Miquel Bleach, que s'anirà buidant d'alumnes progressivament. Pel que fa als dos grups de 1r d'ESO que començaran el curs en aquestes instal·lacions, són els grups de l'actual Joan Corominas. L'acord permet incrementar l'oferta educativa per al curs vinent però també en un termini més ampli, ja que d'aquí a 4 cursos, el 2022-2023, els alumnes de l'institut escola es traslladaran a les instal·lacions de l'actual Joan Corominas i el districte guanyarà dos espais més, l'actual Miquel Bleach i la concertada.

L'objectiu, a priori, és poder potenciar els estudis postobligatoris al barri, principalment l'FP. Amb aquest canvi, González-Cambray també admet que es pot continuar l'aposta del Departament pels instituts escola, com a model organitzatiu de creació de nou centres, ja que aporten ''valor afegit'' també en la vessant pedagògica.

La vicepresidenta del Consorci, Laia Ortiz, ha destacat que aquest acord demostra la voluntat de renovació pedagògica i posa en valor la dignificació dels espais que han d'estar al servei de la qualitat educativa, així com una millora per l'oferta pública al barri. Tot i que no se sap encara quina demanda tindrà l'escola pública en aquesta zona, Ortiz ha recordat la voluntat de l'administració de ''resoldre les tensions'' entre l'oferta i la demanda que afloren en l'època de preinscripció.

Per part de la Companyia de les Filles de la Caritat, Maria Teresa Brull s'ha mostrat satisfeta de la col·laboració amb Educació perquè l'edifici que durant 140 anys ha estat escola, pugui continuar donant servei. Educació en farà ús en concepte i hi invertirà 400.000 euros per adequar l'equipament a les necessitats del projecte pedagògic, una partida que ha comptat amb una aportació del districte de Sants-Montjuïc.

Primer acord amb la concertada

Aquest és el primer acord que tanca el Departament d'Educació amb institucions educatives privades, després que Josep Bargalló manifestés la voluntat de convertir escoles concertades de baixa demanda en escoles públiques, quan va agafar el càrrec de conseller, per solucionar els problemes de demanda de determinats barris de Barcelona.

González-Cambray ha avançat aquest dijous que el Departament està ''interessat'' en altres escoles i també que hi ha escoles concertades que 'estan interessades'' en aquest possible canvi. Pel president del Consorci, l'objectiu és ''ser capaços'' de ''trobar-nos i arribar a acords que donin resposta i sentit'', i per tant, ha assegurat continuar treballant perquè la incorporació de centres sigui més alta.

Malgrat tot, no es preveu que pel curs vinent si sumin més espais, sinó que s'està treballant amb un termini més ampli que consolidi un ''canvi de tendència''.
Arxivat a