Pi-Sunyer reclama «molta intel·ligència política» per culminar la independència

L'arquitecte de la desconnexió rep la Medalla d'Or de la Generalitat assegura que el Govern "no parteix de zero" per tancar amb èxit el procés i es mostra "indignat" per l'existència de presos i exiliats

10 de gener del 2019
Actualitzat a les 19:34h
Carles Viver i Pi-Sunyer rep la Medalla d'Or de la Generalitat
Carles Viver i Pi-Sunyer rep la Medalla d'Or de la Generalitat | Govern
Carles Viver i Pi-Sunyer, jurista de llarga trajectòria i arquitecte de la desconnexió, ha rebut aquest dijous la Medalla d'Or de la Generalitat. En el seu discurs, s'ha mostrat convençut que Catalunya acabarà aconseguint la independència. "Espero que es pugui culminar amb èxit el camí iniciat. No partim de zero, no hem tornat a la casella de sortida, com algú voldria. Hem aconseguir bastir uns fonaments sòlids i estables. A partir d'aquesta base caldrà emprar molta intel·ligència política per aconseguir l'objectiu final. Estic convençut que serem capaços de fer-ho", ha indicat.

"Rebo la medalla amb gran sorpresa, i amb un cert temor de no acabar tots plegats acusats de prevaricació", ha assenyalat amb ironia el catedràtic, que ha expressat la "indignació" pel fet que hi hagi presos i exiliats. "Ens falten nou persones que són a la presó i sis que són a l'exili per defensar ideals àmpliament compartits per la societat catalana. Tots ells haurien de ser aquí rebent aquest guardó", ha destacat l'expresident del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

El pas a l'independentisme

El guardonat ha fet referència a la laminació de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC), ens del qual en va ser vicepresident. "Vaig entendre que la Constitució ja no servia per canalitzar la voluntat de la majoria de la ciutadania. Només era possible amb un estat independent. Lamento haver arribat tan tard a aquesta conclusió", ha admès l'arquitecte de la "transició nacional", destituït de l'Institut d'Estudis d'Autogovern (IEA) durant l'etapa del 155.

El jurista ha indicat que sempre ha intentat ser el més discret possible en la seva feina com a arquitecte de la desconnexió. "He estat i seré jurista, un enamorat del Dret, perquè és el poder dels que no tenen poder", ha insistit Viver i Pi-Sunyer, que ha emmarcat en aquest context el "dret fonamental" que és l'autodeterminació. "Guiada pels principis i valors dels ordenaments jurídics dels estats liberals", ha resumit. "Tinc el ple convenciment que des d'aquesta concepció és com millor es defensa l'estat de dret", ha apuntat el jurista, que ha vist el poder "des de les dues cares del mirall".

Enoch Albertí, catedràtic de Dret Constitucional, ha estat l'encarregat de glossar la figura de Viver i Pi-Sunyer. Tots dos van coincidir al CATN posat en marxa l'any 2013. "La seva trajectòria és eminent. Pocs representants del món del dret han rebut aquesta alta distinció, la màxima que atorga el Govern", ha apuntat Albertí. El catedràtric ha assenyalat que el dret és una "peça essencial" per a la "convivència".

Del TC a l'estat propi

Albertí ha recordat la participació de Viver i Pi-Sunyer en la proposta de pacte fiscal que Artur Mas va oferir -sense èxit- a Mariano Rajoy. Pel que fa a la feina del CATN, amb un total de 18 informes, el catedràtic ha assenyalat que es volia traçar un "mapa" d'un terreny que encara no estava radiografiat. "No és una exageració dir que no és possible entendre la Catalunya actual sense la seva contribució", ha insistit.

"Entén la Constitució com a garants dels drets de la ciutadania i com a instrument per canalitzar els conflictes que es produeixen dins d'una comunitat", ha assenyalat Albertí. El catedràtic ha destacat les conviccions "sòlides" del premiat, que ha estat encausat per la justícia espanyola arran del seu paper en el procés. "Ara li agrada presentar-se com a jubilat, però segur que podem comptar amb ell", ha indicat.