L'Ateneu Divers de Sarrià, víctima de la pressió immobiliària

L'entitat dedicada a la inclusió social de persones amb discapacitat lleu negocia amb el propietari del seu local, que no els vol renovar el lloguer, i demana ajuda a l'Ajuntament

Una de les activitats programades per l'Ateneu Divers
Una de les activitats programades per l'Ateneu Divers | Àlex Carmona
10 de gener del 2019
Actualitzat a les 21:01h

L'associació Grup Caliu-Ateneu Divers de Sarrià Sant Gervasi encara unes setmanes decisives per al seu futur. L'entitat va néixer fa 28 anys, està formada per persones amb discapacitat intel·lectual lleu i treballa per a la seva inclusió. Ara veu com la pressió immobiliària la pot fer fora del local on ha desenvolupat la seva activitat durant els últims tres anys, al carrer Pàdua. 

El propietari no ha volgut renovar el contracte de lloguer que va caducar el 5 de desembre. Per ara continuen pagant la quota mensual de 1.250 euros, impostos a part, i mantenen les negociacions amb el titular de l'immoble per arribar a un acord de pròrroga. Per ara, però, el propietari només els hi ha posat una opció sobre la taula: renovar mensualment l'arrendament.

"És una proposta amb poca ètica i sensibilitat", diu Rubén Sánchez, membre de la Junta. "Sospitem que si diem que no l'única proposta alternativa serà apujar el preu del lloguer i això podria fer-nos desaparèixer", afegeix. Tot plegat, després que l'associació hagi invertit entre 20.000 i 30.000 euros en reformes al local, dels quals la propietat n'ha assumit un 40% a través de carències en el lloguer.

Una entitat arrelada al barri

Dels seus 28 anys d'història, l'Ateneu Divers n'ha passat 23 a Sarrià. L'entitat atén anualment 150 persones adultes i les seves famílies. L'objectiu, fomentar la seva inclusió social i la relació amb la resta d'actors de la comunitat. 

Interior de la seu de l'Ateneu Divers. Foto: Àlex Carmona


L'entitat és el primer ateneu inclusiu de Barcelona. Dit d'una altra manera, la primera associació on les persones amb discapacitat són socis participants de la presa de decisions. "Això representa un gran empoderament col·lectiu", diu Sànchez. 

L'Ateneu Divers s'organitza en comissions i manté acords de col·laboració amb altres entitats, com la Fundació Claror. A més, organitza un concert mensual, presentacions de llibres i tallers d'escacs, informàtica o autodefensa. 

El paper de l'Ajuntament

En l'actual situació límit, l'Ateneu Divers ha recorregut a l'Ajuntament a la recerca d'ajuda. "Exigim que ens ajudin a trobar una seu definitiva", explica Sánchez, que no descarta mobilitzacions en el cas que el consistori no escolti les seves demandes.

El 14 de gener la junta de l'ateneu es reunirà amb el gerent del districte, Xavier Patón (PSC) i la cap de gabinet del regidor de districte Jaume Asens, Inés Garriga. 

En les negociacions, la junta posarà sobre la taula el seu principal argument. "L'Ajuntament no té una oferta d'activitats destacable per a persones amb discapacitat al districte", diu Sánchez.

Per la seva banda, des de la regidoria de Sarrià-Sant Gervasi s'han limitat a assegurar que el Districte és "conscient del problema" i els seus responsables polítics estudien "totes les opcions possibles". No volen especificar, però, si aquestes possibilitats impliquen una ajuda econòmica, la cessió d'un local o altres alternatives.

Sigui com sigui, l'Ateneu Divers encara una setmana decisiva que marcarà el camí d'una entitat històrica que s'ha convertit en una víctima més de la pressió immobiliària a Barcelona.

Arxivat a