El PP s'entrega a Vox per governar Andalusia

Els populars pacten amb la ultradreta un enduriment del control fronterer, substituir la llei de memòria històrica per una de "concòrdia" i polítiques dissuasives de l'avortament

El líder del PP a Andalusia, Juanma Moreno, amb el líder de Vox a la comunitat, Francisco Serrano
El líder del PP a Andalusia, Juanma Moreno, amb el líder de Vox a la comunitat, Francisco Serrano | Europa Press
09 de gener del 2019
Actualitzat el 10 de gener a les 11:30h
"Per fi s'acaba el cortijo de l'esquerra a Andalusia". Així ha proclamat el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, l'acord que ha segellat la formació d'extrema dreta amb el PP per facilitar un govern a Andalusia presidit pels populars i vicepresidit per Ciutadans. El pacte amb el qual els 12 diputats del partit Santiago Smith enterraran 36 anys de govern socialista implica, segons Vox, que "perden la immigració il·legal i les lleis lliberticides i guanyen la llibertat, la família, el pluralisme i el respecte a les institucions".

El document de l'acord al qual han arribat PP i Vox inclou 37 punts que, segons Ortega Smith, han suposat cessions per ambdues parts. De fet, l'estratègia de la ultradreta ha estat fer unes exigències de màxims per influir en el programa de govern desplaçant cap a la dreta la centralitat. Encara que en el document s'hagin produït renúncies com la derogació de la llei de violència masclista, el retorn de competències o el canvi del Dia d'Andalusia del 28 de febrer al 2 de gener per commemorar "la culminació de la Reconquesta" -que Vox ha volgut deixar clar que seguiran defensant-, hi ha un clar segell de la formació d'ultradreta en l'acord. S'ha acordat avançar cap a un enduriment del control fronterer, substituir la llei de memòria històrica per una de "concòrdia", polítiques dissuasives de l'avortament o potenciar l'educació concertada.

El document explicita que s'investirà en primera volta el dirigent popular Juanma Moreno i que l'objectiu "prioritari" de la legislatura serà la creació d'ocupació, la lluita contra la corrupció i la garantia de la "igualtat efectiva de drets i obligacions de tots els espanyols". 

Enduriment del control fronterer

Una de les darreres polèmiques exigències de Vox ha estat l'expulsió de 52.000 immigrants en situació irregular. Amb els populars han pactat combatre "l'efecte crida" complint la legislació vigent i dotar més recursos els cossos de seguretat de l'Estat per a "protecció de les fronteres" per tal de garantir una "immigració ordenada, legal i respectuosa amb la cultura occidental" i "sempre vinculada al mercat laboral".

Derogació de la llei de memòria històrica

El document preveu també la promoció d'una "Llei de Concòrdia" que substitueixi la llei de memòria històrica, fet que pot entrar en col·lisió amb la reforma de la norma que es treballa a nivell estatal.

Polítiques dissuasives de l'avortament

Vox també ha aconseguit arrencar als populars un pla de foment de la natalitat, així com la posada en marxa d'un sistema d'atenció a les dones "amb embarassos no desitjats" que els proporcioni "informació, assistència i alternatives socioeconòmiques". És a dir, polítiques que dissuadeixin les dones de l'avortament, un dels drets conquerits contra els quals batalla l'extrema dreta. Crear una conselleria de la Família ha estat un altre dels acords que tindran una visibilitat directa en la composició del govern.

Garantir la coexistència de les escoles que segreguen

Pel que fa a l'educació, PP i Vox han acordat garantir que els pares "puguin excloure els seus fills" d'activitats de formació no reglada quan siguin "contràries a les seves conviccions". També garantir la "coexistència" entre l'educació pública, privada, concertada i diferenciada i "habilitar progressivament la implantació" del batxillerat a l'educació concertada. Es pretén normalitzar així les escoles que segreguen per sexe i protegir l'escola privada.

Reduir la inversió a la televisió pública andalusa

Si bé just després de les eleccions Vox va advocar per tancar Canal Sur, finalment l'acord amb els populars planteja "reduir la despesa, millorar l'eficiència i racionalitzar els recursos" de Ràdio Televisió d'Andalusia. 

Llei per protegir els toros

Protegir per llei la tauromàquia és un altre dels punts del pacte que permetrà que la Junta d'Andalusia estigui presidida pel PP. També donar suport i promoure "les expressions culturals i populars andaluses" como el flamenc o la Setmana Santa.

Un 'sí' que ha arribat poc després de l'acord de PP i Cs

El de Vox ha arribat poc després que aquest dimecres a la tarda PP i Ciutadans hagin signat al Parlament andalús l'acord de set punts per a la formació del nou govern a Andalusia. L'executiu estarà presidit per Juanma Moreno, líder dels populars a Andalusia, i vicepresidit per Juan Marín, el seu homòleg de Ciutadans. 

L'estructura del govern, que tindrà un màxim d'11 conselleries, "es decidirà de manera consensuada per ambdues formacions". Qualsevol modificació de l'acord, conclou el document, "requerirà el consens exprés de PP i Cs".
 

Acuerdo Pp y Vox 9.2.19 (1) by on Scribd