L'oposició fiscalitzarà la política de terrasses de Colau a Ciutat Vella

Grup Demoòcrata, PSC, Ciutadans i PP forcen la creació d'una comissió especial de seguiment de l'aplicació de l'ordenança de terrasses al districte

L'Ajuntament xifra en 3.634 les taules que hi ha a les terrasses de Ciutat Vella
L'Ajuntament xifra en 3.634 les taules que hi ha a les terrasses de Ciutat Vella | ACN
09 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:41h
La manca de consens polític en matèria terrasses a Barcelona continua. Després que al juny el Ple votés a favor de la modificació de l'ordenança que les regula amb els vots a favor de tots els grups menys la CUP, aquest dimecres l'oposició ha forçat en un ple extraordinari la creació d'una comissió que fiscalitzi la seva aplicació al districte de Ciutat Vella.

El Grup Demòcrata, Ciutadans, el PSC i el PP recriminen a Colau una aplicació "arbitrària" de l'ordenança i acusen el govern municipal de perjudicar l'activitat dels restauradors. És el segon revés per Colau en tot just dos dies. Aquest dimarts el Gremi de Restauradors va fer públic que una sentència judicial anul·la la retallada horària a les terrasses de la plaça d'Osca, a Sants.

La comissió especial de seguiment estarà integrada per dos regidors de cada grup municipal i els regidors no adscrits del consistori. Estarà presidida pel regidor del Grup Demòcrata Raimond Blasi i el vicepresident serà Koldo Blanco, de Ciutadans. L'òrgan no prendrà decisions vinculants i s'extingirà un cop acabi el mandat.

Acusacions de "terrassofòbia"

Els quatre grups proposants de la mesura han trobat el suport del regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé. En canvi, ERC i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy s'han abstingut i Barcelona en Comú i CUP han votat en contra.

Blasi ha recriminat al govern municipal de "mantenir un conflicte obert amb un sector estratègic" de la ciutat. En la mateixa línia s'ha expressat Carina Mejías, de Ciutadans. "Impedeixen que molts negocis treballin amb normalitat i això provocar la pèrdua de llocs de treball", ha defensat. També ha mantingut un to molt dur Alberto Fernández Díaz, ha acusat l'executiu de Colau de tenir "terrassofòbia".

Per la seva banda, el PSC considera que el govern municipal ha incomplert el pacte al qual va arribar al juny amb el gremi de restauradors i que va permetre modificar l'ordenança. El president del grup municipal socialista, Jaume Collboni, ha demanat a Colau que aprofiti la creació de la comissió per treballar amb "seguretat jurídica" i recuperi el diàleg amb el sector.

El regidor d'ERC Jordi Coronas ha reclamat buscar l'equilibri entre l'activitat econòmica i l'ocupació de l'espai públic. La CUP ha votat en contra de crear a comissió i el seu regidor Pere Casas ha argumentat que l'espai públic ja està "sobreocupat". Els dos grups han reclamat tenir presents també les condicions de treball dels treballadors del sector de la restauració.

La impugnació de la FAVB

Més enllà de les crítiques de l'oposició i les reclamacions del Gremi de Restauradors, les entitats veïnals són contràries a la modificació de l'ordenança reguladora. De fet, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) va impugnar-la al desembre, argumentant raons d'accessibilitat, ocupació de l'espai públic i contaminació acústica.

També va impugnar la modificació a federació ECOM, d'organitzacions de persones amb discapacitat física.

"Espectacle mediàtic"

L'encarregada de defensar l'actuació de l'Ajuntament ha estat la quarta tinent d'alcaldia, Janet Sanz, que ha acusat els grups proposants de fer un "espectacle mediàtic", un terme també utilitzat per Coronas (ERC).

Per Sanz, el fet que hi hagi 3.634 taules en terrasses de Ciutat Vella demostra que la comissió no és necessària. "Ens estan fent acusacions falses; s'està treballant amb transparència i diàleg", ha defensat.

Un cop aprovada la creació de la comissió, les terrasses a Ciutat Vella seran un dels punts calents en la precampanya electoral que ja ha començat a l'Ajuntament de Barcelona.
Arxivat a