L'Audiència de Barcelona ordena l'ingrés a la presó d'Oriol Pujol

El fill de Jordi Pujol va demanar substituir la pena per treballs per a la comunitat

Oriol Pujol a l'arribada a l'Audiència de Barcelona
Oriol Pujol a l'arribada a l'Audiència de Barcelona | ACN
09 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:00h
Oriol Pujol haurà d'ingressar a la presó. Ho ha anunciat l'Audiència de Barcelona aquest dimecres, després d'analitzar la petició del fill de Jordi Pujol de substituir la pena que l'obligava a ingressar a un centre penitenciari, per treballs per a la comunitat. Finalment, però, això no serà així, i Pujol haurà de complir condemna -encara amb una última oportunitat de presentar recurs-, tal com demanava també la Fiscalia.

A finals de juliol l'Audiència va condemnar l'exsecretari general de CDC a dos anys i mig de presó per tràfic d'influències, suborn i falsedat documental, a més d'imposar-li 76.000 euros de multa per haver cobrat comissions irregulars en el cas ITV. El tribunal també va imposar 15 mesos i mig de presó a la dona de l'exsecretari general de CDC, Anna Vidal.

Mesos després de la sentència, Pujol va demanar la substitució de les penes de presó per multes o treballs en benefici de la comunitat. La magistrada que va dictar la sentència va obrir aquesta possibilitat amb l'argument que els condemnats ja havien pagat les multes i perquè cap dels delictes superava els dos anys de presó.

Pujol al·legava l"eficàcia exemplaritzant i comunicativa" dels treballs per a la comunitat, una vegada s'ha produït la confessió i la reparació del dany. Una commutació sobre la qual la Fiscalia ja va anunciar que s'oposava, al considerar que la família ja tenia prou sostent econòmic i que, a més, Pujol pertany a la família Pujol Ferrussola, "essent de domini públic que no es tracta d'una família amb escassos recursos econòmics". A més, remarcava que no hi havia perill que el fill de Jordi Pujol perdés la feina a conseqüència de l'ingrés a presó, perquè "està treballant com a autònom".

Un "atac molt important" a l'estat de dret

Segons la magistrada de la secció 20 de l'Audiència, Pujol ha d'ingressar a la presó pel sentit del delicte que va cometre. Un fet delictiu, remarca, que va ser un "atac molt important" contra l'estat de dret, ja que "afecta la seva pròpia essència i provoca desconfiança en la ciutadania respecte dels seus representants". En aquest sentit, la jutge recorda que Pujol era diputat en el moment dels fets, i "no va ser una acció aïllada, sinó una manera d'actuar des dels privilegis de la seva posició política i acció política" que es va allargar del 2010 al 2012, i que "només va acabar quan l'estratagema va ser descoberta". 

Per això, i malgrat que Pujol tingui ara "una vida normalitzada, s'hagi penedit de la seva forma d'actuar", considera que la suspensió de la pena i la seva substitució per treballs a la comunitat no s'ha d'aplicar, una finalitat "preventiva general". En altres paraules, la magistrada sosté que el compliment de la pena de presó "restableix la confiança del ciutadà en la norma jurídica" i amb caràcter general, sobretot en casos de delictes "greus comesos per un polític que, a més, ostentava el càrrec de diputat al Parlament". 

En qualsevol cas, però, destaca, el penediment de Pujol "no serà ignorat per la llei", sinó que, en funció de la llei penitenciària, se li donarà un tractament personalitzat amb la finalitat de reeducar i reinserir-lo. 

Auto Secció 20 sobre l'... by on Scribd