Iceta confirma que Sánchez aportarà «un altre gran argument per aprovar els pressupostos»

El líder del PSC insta l'independentisme a triar entre el camí del diàleg que ofereix el govern del PSOE i el "155 perpetu" de PP, Cs i Vox

El líder del PSC, Miquel Iceta, amb Eva Granados i Ferran Pedret a la reunió del grup parlamentari
El líder del PSC, Miquel Iceta, amb Eva Granados i Ferran Pedret a la reunió del grup parlamentari | Sara González
09 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:44h
Pedro Sánchez ha pres la iniciativa per intentar aprovar els pressupostos generals de l'Estat. Divendres, el consell de ministres aprovarà l'avantprojecte de llei i dissabte serà a Catalunya amb un missatge que tindrà com a objectiu aconseguir que l'independentisme s'assegui a la taula de negociació dels comptes. NacióDigital ja avança aquest dimecres que el president del govern espanyol vindrà amb un "missatge" sota el braç per intentar seduir ERC i PDECat, amb qui pretén reunir-se a partir de la setmana que ve. Aquest és un escenari que ha confirmat el líder del PSC, Miquel Iceta, en la seva intervenció davant del grup parlamentari per arrencar el nou any: "Tindrem un altre gran argument per aprovar els pressupostos".

Iceta ha estat críptic a l'hora de fer l'anunci, però sí que ha avançat que les intencions de Sánchez poden ser rebudes amb "un somriure i optimisme" després que els socialistes catalans hagin "fet la feina" per arrencar compromisos més enllà de les inversions ja anunciades i el camí de reversió de retallades. "Catalunya per primera vegada serà tractada amb justícia pel que fa a inversió pública de l'Estat", ha anunciat el líder del PSC. Un cop el president del govern espanyol presenti els comptes i faci el seu anunci, Iceta ha recordat que la pilota quedarà en la teulada dels independentistes.

"Hauran d'escollir entre el diàleg o el 155 perpetu", ha subratllat. Aquesta dicotomia que pivota en la possibilitat d'un retorn de la dreta espanyola al govern si s'acaba la legislatura de Sánchez és un dels arguments de pes que utilitzen els socialistes per pressionar ERC i el PDECat a l'hora de decidir el vot. La tessitura del govern espanyol és, ha insistit Iceta, la del "diàleg dins de la llei". Fora del "govern progressista", ha advertit, només queda una alternativa "regressiva, que nega la política i que tornaria als pitjors moments dels darrers anys". També ha recordat que aprovar els pressupostos generals de l'Estat seria el passatge definitiu per aprovar els de la Generalitat. "Ara bé, si el propi Govern lesiona els interessos dels ciutadans impedint la millora del marge financer de la Generalitat, que no ens vingui a buscar", ha tornat a avisar.

El líder dels socialistes catalans ha subratllat que Sánchez està decidit a "mantenir la mà estesa del diàleg" encara que hi hagi una "aliança de les tres dretes i veus del PSOE expressant dubtes"
El líder dels socialistes catalans ha subratllat que Sánchez està decidit a "mantenir la mà estesa del diàleg" encara que hi hagi una "aliança de les tres dretes i veus del PSOE expressant dubtes" demanant que es vagi en sentit contrari. L'aprovació dels pressupostos, ha argumentat, serviria per garantir l'estabilitat del PSOE a la Moncloa però també per guanyar "temps" per intentar resoldre el conflicte amb Catalunya. Ha recordat que, de fet, de la reunió entre presidents i del consell de ministres del desembre a Barcelona se'n deriva el compromís de cercar una resolució política al conflicte amb Catalunya, la voluntat de mantenir un "diàleg transversal" -fet que implica trencar blocs- i transitar en la seguretat jurídica, que els socialistes interpreten que això implica buscar solucions dins de la Constitució i de l'Estatut. 

Per avançar en la resolució d'aquest nus gordià, ha subratllat, cal primer que el Govern de Quim Torra assumeixi que fora de la llei els problemes no se solucionen, sinó que "es cronifiquen i s'enverinen"; també que estigui disposat a fer acció de govern per als 7,5 milions de catalans i "no només per als independentistes" i, en tercer lloc, ser conscient que cal un acord intern. "El govern de Sánchez fa gestos cada dia, però tenim un problema previ: hauríem primer d'acordar els catalans de forma majoritària cap a on volem tirar", ha defensat. La construcció d'un acord que aplegui dues terceres parts del Parlament és tot un leitmotiv en l'argumentari del PSC.  

El judici de l'1-O "posarà de relleu el fracàs de la política"

Els socialistes són conscients, però, que a més de la negociació de pressupostos, l'any arrencarà marcat pel judici de l'1-O, un esdeveniment que, ha admès, "posarà de relleu el fracàs de la política" perquè és el clar exemple del resultat de no haver estat capaç de vehicular un diàleg, una negociació i un pacte per la via política. Iceta no ha dit en cap moment, però, que Sánchez faci cap moviment en aquest sentit ara per ara. 

Suport a la candidatura de Collboni

Iceta també ha volgut acallar personalment les veus que han posat en dubte que Jaume Collboni fos definitivament l'alcaldable del PSC a Barcelona. "Pels que dubtin i pels descreguts, tots farem pinya dissabte al voltant de Jaume Collboni", ha assegurat. I és que, tal com va avançar NacióDigital, l'acte que els socialistes celebraran a la capital catalana aquest dissabte amb Pedro Sánchez serà també la posada de llarg de la campanya de Collboni. "Nosaltres volem que Barcelona torni a ser Barcelona, que torni a ser capital admirada. Avui, vist el panorama conegut, Collboni ho pot garantir millor que ningú", ha sentenciat.