Guerra oberta a Societat Civil Catalana

L'entitat té previstes per a la setmana vinent dues reunions de socis convocades pel president sortint, José Rosiñol, i també pel seu substitut, Àlex Ramos

José Rosiñol i Àlex Ramos, en un acte de Societat Civil Catalana.
José Rosiñol i Àlex Ramos, en un acte de Societat Civil Catalana. | Europa Press
09 de gener del 2019
La crisi interna a Societat Civil Catalana (SCC) amenaça de trencar l'entitat més representativa de l'unionisme. La setmana vinent, SCC viurà l'anòmala situació de celebrar dues assemblees generals convocades per presidents diferents. El 19 de desembre passat, el president José Rosiñol va ser apartat del càrrec, junt amb altres vocals propers a ell, després que la majoria de la directiva l'acusés d'irregularitats administratives. Abans, però, Rosiñol va convocar una assemblea general extraordinària per al 17 de gener per nomenar nous membres de la junta.

Un cop apartat de la presidència -no pot ser cessat com a membre de la junta si això no és aprovat per l'assemblea de socis-, el nou president en funcions, Àlex Ramos, va convocar una assemblea general ordinària per al 15 de gener amb la funció de renovar la junta directiva. La situació en aquests moments és de tensió màxima enmig de discrepàncies sobre la gestió, les proximitats polítiques i les diferències personals.

Dos sectors enfrontats

La trencadissa interna ha dibuixat un enfrontament entre dos sectors. D'una banda, el nucli vinculat al president cessat, José Rosiñol, que ha rebut el suport dels membres de l'entitat més estretament lligats al Partit Popular, com Miriam Tey i Sixto Cadenas, i als qui s'acusa d'haver creat una estructura tancada de poder. A aquest grup també es relaciona un pes pesant de l'entitat, Josep Ramon Bosch, antic president.

La trencadissa interna dibuixa un enfrontament entre dos sectors: un arrenglerat amb José Rosiñol, més proper al PP, i un altre format per membres lligats a PSC i Ciutadans

De l'altra, un bloc format pels membres més actius lligats a PSC i Ciutadans, com els militants socialistes Àlex Ramos i Xavier Marín, o Irene Álvarez i Manuel García Bofill, de la formació taronja. Fonts de l'entitat, en tot cas, subratllen que el conflicte té més de xoc personal que de lluita entre partits.  

Xavier Marín, home clau   

En un punt en què coincideixen les diferents sensibilitats és en la importància que ha tingut en aquesta crisi Xavier Marín. Militant històric del PSC, expolicia municipal de l'Hospitalet de Llobregat, ha estat un dels inspiradors de Rojos, un col·lectiu de militants que volen ser l'ala esquerra del partit de Miquel Iceta. Els crítics amb Marín assenyalen que és un "conspirador present en totes les bregues". Els seus defensors destaquen, en contrapartida, que ha estat un bon formador de quadres al PSC. Marín ha actuat com un dels estrategues de la caiguda de Rosiñol.

Les conseqüències de la divisió es palpen més enllà de l'entitat: Ciutadans, PSC i PP observen amb preocupació les tensions internes

Les conseqüències de la divisió interna preocupen més enllà de les parets de l'entitat. Membres de Societat Civil expliquen que aquests dies en els partits del bloc constitucionalista -Ciutadans, PSC i PP- veuen amb preocupació la possible fractura de l'entitat i que s'estan fent gestions intenses per trobar una sortida conciliadora que eviti una ruptura de la principal entitat civil de l'unionisme.