VÍDEO Consternació a Sant Cugat i Cerdanyola per la mort dels alpinistes al Perú

Els equips d'atenció psicològica s'han activat per atendre l'entorn proper als tres joves

Concentració davant l'Ajuntament de Sant Cugat
Concentració davant l'Ajuntament de Sant Cugat | Albert Segura
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 17:12h
Sant Cugat i Cerdanyola han viscut amb consternació la mort de tres joves veïns d'aquestes dues localitats en l'allau del Perú, una tristesa que s'ha materialitzat en els cinc minuts de silenci que les dues localitats han fet aquest dimarts al migdia davant dels ajuntaments. Amics, familiars i representants polítics han fet una aturada on les banderes de les cases consistorials s'han posat a mig pal en senyal de dol.

El fred del matí ha acompanyat els assistents a l'acte, on molts dels coneguts dels dos joves veïns de Sant Cugat que han perdut la vida a l'allau s'han retrobat per retre'ls el seu homenatge. Concretament, les víctimes veïnes de Sant Cugat són Sergi Porteros i Adrià Sanjuan. El primer era exjugador del club santcugatenc, membre de l'Esbart Dansaire, dels Castellers de Sant Cugat, els Bastoners els Gausacs, i havia estudiat a l'escola Avenç. Per la seva banda, Sanjuan era nascut a Cerdanyola però resident a Sant Cugat des de l'any 2006.


"Ara és moment d'acompanyar les famílies, de respectar els moments íntims, i que les administracions ajudem en tot allò que puguem agilitar", ha expressat l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, en una atenció posterior als mitjans. En aquest sentit, l'Ajuntament  ha activat l'ajut d'emergències de l'equip especialitzat per al tractament psicològic de la gent més propera a les víctimes, a través del conveni que els ajuntaments tenen signat per fer front a aquest tipus de situacions en l'àmbit metropolità de Barcelona.

L'equip s'ha activat avui mateix, i tres membres s'han desplaçat fins l'Ajuntament, on ja han tingut el primer contacte amb els familiars, després que aquests hagin acceptat accedir-hi. Fortuny també ha destacat la decisió de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, que ha tractat les víctimes de l'allau com si es tractessin de membres del col·lectiu tot i no ser federats, així com el RACC, que s'ha fet càrrec de les gestions. "Això suposarà una major rapidesa en la resposta, i és d'agrair", ha apuntat. 
 

A Cerdanyola, la plaça de l'Ajuntament s'ha omplert també per recordar durant cinc minuts la víctima mortal veïna de la ciutat, Gerard Borrull. Concretament, segons ha confirmat el consistori vallesà, es tracta d'un veí del barri de Serraparera. De Cerdanyola també és l'únic supervivent de la tragèdia, Pablo Belmonte, que va ser qui va alertar els serveis d'emergències. Segons ha pogut saber NacióDigital, Belmonte feia temps que viatjava per l'Amèrica Llatina.

Concentració davant l'Ajuntament de Cerdanyola. Foto: Ajuntament de Cerdanyola


La tragèdia després de coronar un 5.000

El grup provava de pujar el pic Nevado Mateo de Perí, de 5.000 metres, aquest diumenge passat. El supervivent, Pablo Belmonte, ha relatat que els seus companys van quedar sepultats pel despreniment de gel quan ja descendien la muntanya. Belmonte va ser evacuat a l'Hospital de Carhuaz i més tard ingressat en una clínica a causa de les seves greus lesions en diverses zones del cos.





Vint membres de la Unitat de Salvament d'Alta Muntanya de Caraz de la Policia Nacional i de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú es van traslladar a la zona de l'accident, on van trobar amb vida el guia peruà, de 39 anys. Poca estona després, però, va morir.

Fonts d'Acció Exterior han indicat que els familiars d'algunes de les víctimes s'han posat en contacte amb la conselleria, que els ha ofert suport i ha gestionat el seu contacte amb el ministeri d'Afers Estrangers espanyol.

Condolences dels executius catalans i espanyol

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Quim Torra, també han expressat el seu condol a través de les xarxes socials. Igual que el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, que ha afirmat que l’executiu català està pendent de les tasques de repatriació.