​La FAVB denunciarà el Banc Sabadell pel desnonament en què es va tapiar un pis amb tres menors a dins

La CUP demana a l'Ajuntament que també denunciï Solvia a la Fiscalia

Portaveus de la FAVB, anunciant la querella contra el Sabadell
Portaveus de la FAVB, anunciant la querella contra el Sabadell | Andreu Merino
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:43h
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l'Associació de Veïns de Ciutat Meridiana portaran a la Fiscalia de Menors el cas del desnonament a Nou Barris en què tres menors d'edat van quedar atrapats a casa durant més de 9 hores, segons han anunciat aquest dimarts.

Divendres passat, 4 de gener, la immobiliària del Sabadell, Solvia va enviar operaris a tapiar un pis de la seva propietat al barri de Ciutat Meridiana, ocupat des de feia més d'un any. Els operaris van anar-hi a les 10 del matí, després que la mare dels menors sortís a treballar, i van tapiar l'entrada a l'immoble amb els seus tres fills de 16, 12 i 5 anys a dins.

Finalment, quan la mare va tornar a casa va avisar els Mossos i els Bombers, que van desbloquejar la porta. Ara, les entitats veïnals reclamen que s'exigeixin responsabilitats al banc, la immobiliària i els operaris i s'investigui si els fets són constitutius de delicte "per posar en risc" la vida dels tres menors.

La dona i els seus tres fills continuen vivint al pis després que l'Ajuntament hagi negociat un lloguer social amb Solvia i els Mossos d'Esquadra investiguen els fets ocorreguts el 4 de gener.

El president de l'associació de Veïns de Ciutat Meridiana, Filiberto Bravo ha assegurat desconèixer les condicions del pacte entre el consistori i la immobiliària. "Ens agradaria saber si es tracta d'una contrapartida a canvi de no presentar denúncia contra Solvia", ha dit.

La CUP pressiona l'Ajuntament

En aquest sentit, el grup municipal de la CUP ha demanat a l'Ajuntament que també presenti denúncia a la Fiscalia contra Solvia i el Banc Sabadell, tot i que s'hagi aconseguit un acord perquè la família continuï a l'immoble pagant un lloguer social. "Nosaltres no descartem denunciar o sumar-nos a la denúncia de la FAVB, però entenem que el primer pas 'havia de fer el moviment veïnal", ha argumentat el candidat a Conseller de Nou Barris, Francisco Garrobo.
 
La CUP demana a l'Ajuntament que també denunciï Solvia. Andreu Merino

D'altra banda, la CUP assegura que Nou Barris pateix un "degoteig constant" d'actuacions similars a la viscuda el 4 de gener a Ciutat Meridiana. "Si els moviments populars no es mouen, aquests desnonaments no es podrien evitar", ha afirmat Garrobo.

250 famílies ocupant

L'associació de veïns de Ciutat Meridiana s'ha expressat en termes similars i Bravo ha xifrat en 250 el nombre de famílies que actualment ocupen pisos al barri. "El 90% són dones soles amb fills a càrrec seu", ha assegurat. 

Bravo també ha recordat que el del 4 de gener no és el primer cas en què els propietaris dels pisos aprofiten que es queden buits momentàniament per tapiar-los. "Ho fan sense passar pel jutge, és com si els bancs tinguessin dret de cuixa", ha dit.

D'altra banda, la presidenta de la FAVB, Ana Menéndez, ha demanat a l'Ajuntament que treballi per aturar els desnonaments arreu de Barcelona, però especialment a Ciutat Meridiana. "El barri és actualment el desguàs de la ciutat", ha etzibat. "Som Barcelona sobre el paper però ho volem ser de veritat", ha afegit Bravo.

En aquest sentit, la CUP considera que els bancs i els fons d'inversió "estan construint una ciutat sense llei" i la regidora Maria Rovira ha insistit a demanar a l'Ajuntament que expropiï pisos buits per garantir l'accés a l'habitatge dels veïns de la ciutat. 

Víctima de violència masclista

Rovira també ha reclamat al consistori que creï unitats específiques de treballadors municipals que es dediquin a fer un seguiment de les famílies en situació de vulnerabilitat.

La veïna de Nou Barris que va patir l'intent de desnonament el 4 de gener és víctima de violència masclista i es troba en situació d'emergència habitacional. Tant les entitats veïnals com els cupaires asseguren que l'Ajuntament l'ha desatès, la qual cosa l'ha abocat a ocupar l'immoble. 

Per la seva banda, l'Ajuntament s'ha limitat a informar que la dona ha estat atesa pels Serveis Socials i ha rebut puntualment ajudes d'alimentació i roba.

El Banc Sabadell nega que sigui un desnonament

Mentrestant, el Banc Sabadell assegura que l'incident del 4 de gener a Ciutat Meridiana no és un desnonament. "Un operari va picar a la porta, no va contestar ningú i va tancar la porta antiokupes que ja hi havia instal·lada", argumenten. "No és un desnonament perquè no es va fer fora ningú", afegeixen.

La "porta antiokupes" a la qual fa referència el Banc Sabadell és una estructura metàl·lica que només poden obrir els operaris o, com en aquest cas, els Bombers. 

D'altra banda, l'entitat financera confirma que ha proposat a l'Ajuntament oferir un lloguer social a la família però que encara no hi ha un acord tancat formalment.
Arxivat a