Foment pressiona per aprovar pressupostos a Espanya i Catalunya i «garantir l'estabilitat»

Sánchez Llibre anuncia que és imminent el retorn de la Cecot al si de l'organització patronal

Sánchez Llibre, avui a la seu de Foment.
Sánchez Llibre, avui a la seu de Foment. | ACN
08 de gener del 2019
Actualitzat a la 13:18h
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha insistit en la importància d'aprovar els pressupostos de la Generalitat i de l'Estat, i ha vindicat que siguin "socials,  estimulin la inversió i generin confiança". "Els comptes són molt importants per reforçar l'estabilitat política i econòmica", ha dit el líder empresarial. Pel que fa als comptes de l'Estat i la Generalitat, Sánchez Llibre ha afirmat que "Foment no dona un xec en blanc" als comptes de l'executiu socialista, però per l'economia catalana i espanyola és important que siguin aprovats. "Això serà molt bo per la prima de risc de l'economia espanyola", ha dit. L'executiu de Sánchez aprovarà els comptes aquest divendres en consell de ministres, malgrat no disposar encara de prou suports. 

Des de fa setmanes, Foment insisteix en la rellevància d'aprovar els comptes tant al Congrés com al Parlament de Catalunya. Això ha fet que en alguns sectors empresarials madrilenys hagi incomoditat aquesta posició d'obertura de Foment envers els comptes de l'executiu de Pedro Sánchez. D'aquí les paraules d'avui de Sánchez Llibre de no donar "un xec en blanc" als números del govern socialista. Però per la patronal catalana, l'estabilitat política i econòmica és essencial i per això l'important és que s'aprovin els pressupostos. 

Sánchez Llibre ha apostat pel diàleg social i una via de negociació fluida amb les centrals sindicals, però ha assegurat que discrepa de l'opinió dels sindicats sobre la reforma laboral. El president de Foment ha defensat la reforma del 2012 perquè va salvar la competitivitat de moltes empreses que, sense aquesta reforma, avui no existirien.       

La trencadissa amb la Cecot, en vies de solució

La crisi entre Foment i la Cecot ha entrat en via de solució. Els presidents de totes dues organitzacions, Sánchez Llibre i Antoni Abad, ja han mantingut diverses reunions per desbloquejar un conflicte que va desembocar en l'expulsió de la patronal vallesana. Els secretaris generals d'ambdues entitats estudien ja la fórmula jurídica perquè la Cecot es reincorpori a Foment del Treball en les mateixes condicions en què hi era. Això suposa un canvi dràstic envers la línia de l'anterior president, Joaquim Gay de Montellà, que sempre va mantenir relacions tenses amb la Cecot.

El president de Foment s'ha mostrat convençut també d'arribar a un acord en els propers mesos amb la Pimec en el conflicte que s'arrossega sobre la representativitat de les diverses organitzacions empresarials.

Un 54% de dones

Virgínia Guinda, vicepresidenta i portaveu de Foment, ha informat de les decisions adoptades per la junta directiva en la primera reunió de l'any que va tenir lloc ahir. Destaca la creació d'un departament de relació amb les administracions públiques, que anirà a càrrec de Benet Maymí, exdiputat d'UDC. Es va completar la creació de vint comissions assessores, que seran coordinades per Salvador Guillermo com a secretari general adjunt. Cal dir que, un cop formades totes la presidència de les comissions, hi ha un 54% de dones en l'estructura interna de Foment.

Agenda 2010, objectiu estratègic

Foment va constituir ahir la Comissió Agenda 2030, presidida per Marta Angerri i que té per finalitat participar en el pla d’acció mundial a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, sustentat en els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats per l’ONU. La primera sessió de la Comissió va aplegar Cristina Gallach, alta comissionada per a l’Agenda 2030 del govern espanyol; Ángel Simón, president executiu d’Agbar, i el president del Foment, Josep Sánchez Llibre.
 

Marta Angerri, Sánchez Llibre, Cristina Gallach i Àngel Simón a Foment. Foto: Foment del Treball


Es tracta d'una comissió considerada estratègica per la nova direcció de Foment, que vol fer present la veu de l’empresariat català en el gran debat engegat per Nacions Unides per assegurar el progrés social i econòmic sostenible, eradicar la pobresa, disminuir les desigualtats, fer de la persona el subjecte dels drets humans i aplicar una perspectiva de gènere a la nova societat.