Els tres excursionistes morts en una allau al Perú són de Sant Cugat i Cerdanyola

El grup provava de pujar el pic Nevado Mateo, de 5.000 metres, amb un guia local que també ha mort

El pic Nevado Mateo, al Perú.
El pic Nevado Mateo, al Perú.
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 10:56h
Una de les víctimes mortals en l'allau del Perú era l'exjugador del Club Handbol Sant Cugat Sergi Porteros. Així ho ha confirmat el club a través de la seva pàgina web, on ha penjat un breu missatge de condol adreçat a la família i al seu entorn més proper. La desgràcia ha tocat de ple el Vallès Occidental, d'on són tres de les quatre víctimes mortals, dues d'elles veïnes de Sant Cugat i una de Cerdanyola, mentre que la quarta era el guia local.

A la seva pàgina web, el club ha lamentat la mort de Porteros. "L'Handbol Sant Cugat, colpit per la mort de l'exjugador del club Sergi Porteros Villar, expressa tot el seu suport i afecte a la família i amics del nostre company i a la resta de familiars dels altres dos alpinistes morts a Perú", han expressat.



Segons ha pogut confirmar NacióDigital, a més d'exjugador del club santcugatenc, Porteros era membre de l'Esbart Dansaire, dels Castellers de Sant Cugat, i havia estudiat a l'escola Avenç. A més de Porteros, hi ha una altra veí de la localitat entre les víctimes, Adrià Sanjuan, nascut a Cerdanyola però resident a Sant Cugat des de l'any 2006, segons ha confirmat a NacióDigital l'Ajuntament de Cerdanyola. Segons també ha pogut saber NacióDigital Belmonte feia temps que viatjava per l'Amèrica Llatina.

De Cerdanyola també és la tercera víctima mortal, Gerard Borrull. Concretament, segons ha confirmat el consistori vallesà, es tracta d'un veí del barri de Serraparera. Pel que fa a l'únic supervivent de la tragèdia, és tracta de Pablo Belmonte, també veí de Cerdanyola, qui va alertar els serveis d'emergències. 

Els ajuntaments de Cerdanyola i de Sant Cugat han convocat la ciutadania a una aturada de cinc minuts de silenci en senyal de dol davant les cases consistorials. A més, s'ha decretat un dia de dol a les dues ciutats, en què les banderes oficials onejaran a mig pal.

La tragèdia després de coronar un 5.000

El grup provava de pujar el pic Nevado Mateo de Perí, de 5.000 metres, aquest diumenge passat. El supervivent, Pablo Belmonte, ha relatat que els seus companys van quedar sepultats pel despreniment de gel quan ja descendien la muntanya. Belmonte va ser evacuat a l'Hospital de Carhuaz i més tard ingressat en una clínica a causa de les seves greus lesions en diverses zones del cos.



Vint membres de la Unitat de Salvament d'Alta Muntanya de Caraz de la Policia Nacional i de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú es van traslladar a la zona de l'accident, on van trobar amb vida el guia peruà, de 39 anys. Poca estona després, però, va morir.

Fonts d'Acció Exterior han indicat que els familiars d'algunes de les víctimes s'han posat en contacte amb la conselleria, que els ha ofert suport i ha gestionat el seu contacte amb el ministeri d'Afers Estrangers espanyol.

Tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, han traslladat el condol del Govern a familiars i amics de les víctimes i han afirmat que l’executiu està pendent de les tasques de repatriació.

Des de l'Associació de Guies de Muntanya del Perú s'atribueix l'accident, en part, al canvi climàtic. "El guia tenia molta experiència, però el problema és que ara les glaceres tenen moltes alteracions pel canvi climàtic. Abans era més segur escalar i ara hi ha un canvi que sorprèn els guies de muntanya", ha explicat en declaracions a la premsa el president de l'entitat, Rafael Figueroa.