Barcelona augmenta la prevenció d'abusos sexuals a menors als centres esportius i de lleure

L'Ajuntament incorporarà canvis arquitectònics en recintes municipals, formarà personal específic d'atenció als menors i ubicarà cartells explícits de prohibició de fotografies

Segona Taula Interinstitucional per a la prevenció d'abusos sexuals en infants
Segona Taula Interinstitucional per a la prevenció d'abusos sexuals en infants | Laura Estrada
08 de gener del 2019
Actualitzat a les 11:08h
L'Ajuntament de Barcelona busca augmentar la protecció dels menors davant possibles casos d'abús sexual. Concretament, en els propers mesos s'incorporaran millores com canvis arquitectònics o d'espais físics, s'habilitaran espais de recollida i comiat dels infants que fan activitats als centres esportius, es formarà personal específic d'atenció als menors, o s'ubicaran cartells explícits de prohibició de fotografies. 

Aquest dimarts ha tingut lloc la segona Taula Interinstitucional per a la prevenció d'abusos sexuals en infants, i com ha explicat la tinent d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, durant el primer trimestre de 2019, 125 responsables d'equipaments es formaran en la prevenció i atenció a l'abús sexual i maltractament infantil i se sumaran a les 50 persones ja formades.

Es tracta d'una mesura que segueix la línia de treball marcada el 2015 amb l'arrencada del programa Tolerància Zero en aquest àmbit, recorda el comissionat d'Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba. 

Després d'un any de treball de diagnosi, s'han revisat els primers equipaments: els Centres Esportius Municipals (CEM), els casals infantils, les ludoteques i els Centres Oberts. Ara, l'Ajuntament incrementarà i revisarà les mesures de protecció de les biblioteques del Consorci, els Centres Cívics, els Casals de Barri i els equipaments juvenils, com els Punts d'Informació Juvenil, els casals i els espais de joves, ha explicat Ortiz.
 

Segona Taula Interinstitucional per a la prevenció d'abusos sexuals en infants Foto: Laura Estrada


La importància de la formació en prevenció i identificació

La tinent d'alcalde ha posat èmfasi que aquestes mesures posen l'atenció a la sensació d'indefensió i la invisibilitat, per aquest motiu, explica, es treballarà amb les criatures perquè sàpiguen identificar una situació d'abús, així com saber on han de dirigir-se en cas de patir-la. Algunes de les mesures que s'incorporaran seran la instal·lació de càmeres en alguns passadissos i l'habilització d'espais de privacitat, per exemple, als vestuaris, ha explicat el comissionat Essomba. 

Essomba també ha posat de manifest que "és imprescindible que la gent que treballa amb infants rebin formació per prevenir i identificar situacions d'abús". El comissionat també ha informat que es redactaran protocols concrets perquè els responsables dels equipaments tinguin clar com  han de reaccionar davant de situacions abusives que puguin passar a les instal·lacions. 

L'ajuntament ha posat l'Escola Bressol Municipal Aurora, inaugurada aquest dilluns, com a un exemple d'aquesta nova òptica a l'hora de concebre espais que vetllin per la protecció dels menors d'abusos i maltractament. Segons Essomba, els arquitectes de l'edifici en qüestió han aplicat diferents mesures en quan a optimització dels espais: visualització tenint en compte la privacitat, però també la interacció segons dicten els protocols de prevenció d'abús infantil. "L'Aurora compta amb espais, com la sala per canviar els bolquers, on hi ha protecció de la intimitat, però també de visualització per poder identificar si un adult està tenint un comportament inadequat", ha posat com a exemple. 

A banda, els responsables dels equipaments hauran de seguir una formació específica amb periodicitat anual i els equipaments hauran de comptar amb un Delegat de Protecció, com indica el nou protocol marc d'Actuacions contra el Maltractament a Infants i Adolescents de Catalunya

Al gener de 2018 el consistori va crear aquesta Taula Interinstitucional per a la Prevenció de l'Abús Sexual Infantil, en què hi participen l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i una cinquantena d'institucions del sector de la infància. "El motiu d'aquesta segona trobada és esdevenir un punt de trobada anual en el qual les persones implicades en el combat contra el maltractament infantil puguin coordinar les actuacions", ha dit Essomba, que ha recordat que aquesta és una de les demandes que des de les entitats es requeria. 
Arxivat a