L'estratègia a Madrid encén el PDECat

Míriam Nogueras i Ferran Bel topen per la tramitació dels pressupostos a la reunió de l'executiva mentre el partit ajorna fins a finals de mes la decisió definitiva sobre l'encaix amb la Crida

Els diputats i senadors del PDECat, en una imatge d'arxiu al Palau de la Generalitat amb Quim Torra
Els diputats i senadors del PDECat, en una imatge d'arxiu al Palau de la Generalitat amb Quim Torra | Govern
07 de gener del 2019
Actualitzat el 08 de gener a les 8:58h
L'espai polític del PDECat ha de prendre dues grans decisions en les properes setmanes. Tenen a veure amb qüestions molt diferents, però estan íntimament relacionades. Es tracta de prendre una posició definitiva sobre la tramitació dels pressupostos generals de l'Estat elaborats per Pedro Sánchez i de detallar l'encaix amb la Crida Nacional per la República impulsada per Carles Puigdemont, Jordi Sànchez i Quim Torra. Els dirigents més proclius a dialogar amb Madrid són els que miren amb més escepticisme la Crida, i els qui aposten pel "no a tot" amb Sánchez acostumen a estar plenament d'acord amb l'estratègia de Puigdemont. La divisió s'ha fet notar aquest dilluns -un cop més- a l'executiva del PDECat, la primera del 2019.

Així ho relaten diverses fonts coneixedores del desenvolupament de la trobada consultades per NacióDigital. El xoc dialèctic més important l'han protagonitzat Míriam Nogueras, vicepresidenta del partit, i Ferran Bel, secretari d'organització. Tots dos són diputats a Madrid, on el PDECat compta amb vuit representants. Estan dividits, segons alts dirigents consultats al llarg de les últimes setmanes, en dos sectors molt clars: cinc diputats que aposten per una estratègia de diàleg amb Sánchez -Bel, Jordi Xuclà, Feliu Guillaumes, Sergi Miquel i el portaveu, Carles Campuzano- i tres instal·lats en la negativa a facilitar l'acció de govern del PSOE -Nogueras, Lourdes Ciuró i Antoni Postius-. Aquests últims, a banda, són defensors del projecte de la Crida.

La topada entre Nogueras i Bel, seguida per tots els assistents, ha reproduït el xoc públic que van mantenir fa tan sols una setmana sobre la tramitació dels pressupostos de Sánchez al Congrés dels Diputats. La vicepresidenta del PDECat és partidària de bloquejar els comptes del PSOE perquè no hi ha hagut cap gest de la Moncloa amb els presos ni cap proposta política específica per a Catalunya, mentre que el secretari d'organització no tanca la porta a la tramitació per no alinear-se amb PP i Ciutadans a l'hora de votar les seves esmenes a la totalitat. "El xoc ha estat frontal", apunta un dels coneixedors del debat. "Són dues maneres d'entendre la política", afegeix.

Fonts del PDECat asseguren que en la reunió de l'executiva no s'ha tancat cap "posicionament" definitiu, tot i que Bonvehí ha estat taxatiu sobre la negativa als comptes

Segons almenys tres dirigents consultats, hi ha hagut una "forta reprovació" dels "mètodes" que fa servir Nogueras, entre els quals la "desautorització" pública de companys de partits, com va passar amb Bel en els últims dies del 2018, quan el número tres del PDECat va obrir la porta a la tramitació dels comptes. La vicepresidenta de la formació és molt activa a les xarxes, espai en el qual ha consignat diverses vegades la negativa dels nacionalistes a aprovar els pressupostos. Nogueras va ser escollida vicepresidenta en la convulsa assemblea del juliol i és pròxima a Puigdemont.

Sense posició definida

Nogueras és responsable d'acció política a Madrid, segons el repartiment de rols dins l'executiva que va fer David Bonvehí a finals de setembre, però les discrepàncies en qüestions estratègiques són evidents. Hi ha dirigents del PDECat que defensen en privat no només la tramitació dels comptes -per "donar temps al diàleg", sostenen-, sinó també la seva aprovació. Els motius? Allargar la legislatura amb un president més procliu a dialogar -malgrat les inconcrecions- amb Catalunya fins al 2020, o bé provocar eleccions generals amb el risc de l'arribada d'un tripartit format per PP, Ciutadans i Vox.

Com assenyala Artur Mas en les intervencions -públiques i privades- de les últimes setmanes, l'independentisme ha de prendre la "decisió estratègica" sobre si prefereix Sánchez a la Moncloa o bé gestionar un govern a Madrid que aposti sense embuts per un 155 indefinit i més dur que el del tram 2017-2018. Un altre sector del partit, en tot cas, insisteix que el sobiranisme no pot implicar-se en el canvi a Espanya i que cal seguir el mandat de l'1-O, basat en la implementació de la República. En els plans immediats del Govern, però, no hi ha un pla per dur-ho a terme, i es vol donar una oportunitat al diàleg amb Sánchez després de la cimera a Pedralbes del 20 de desembre.


Fonts del partit assenyalen, això sí, que "no s'ha tancat cap posicionament" sobre els comptes del PSOE. En roda de premsa, això sí, Bonvehí ha situat com a "definitiu" el no del PDECat als pressupostos, i ha volgut deixar clar que si es presentessin avui es formularia una esmena a la totalitat. "Per dignitat, per coherència i per manca de gestos amb Catalunya", ha indicat el president del partit. La roda de premsa s'ha celebrat quan l'executiva encara debatia, senyal que la discussió era intensa. A la tarda hi ha hagut una nova reunió a Lledoners de la comissió delegada per discutir l'encaix del PDECat amb la Crida, que no es resoldrà fins a finals de mes.

Debat (per ara) ajornat

Aquest debat sobre la integració amb el nou moviment de Puigdemont, en tot cas, no s'ha tractat dins l'executiva durant la cita d'avui. És previsible que sí que s'abordi en la trobada de dilluns vinent a Waterloo, pendent des del dotze d'octubre. El PDECat ha estudiat durant tots aquests mesos fórmules de col·laboració -que van de la federació estable a la coalició electoral-, però prefereix esperar al congrés fundacional de la Crida, previst per al 26 de gener, abans de fer una proposta concreta als militants. Una votació servirà per avalar -o no- el projecte d'encaix que elabori la comissió delegada.

En formen part Bonvehí, Nogueras, els presos Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez i l'exiliat Lluís Puig, que negocia a través d'un representant. Els presos són partidaris de la integració dins la Crida sense que això suposi la desaparició absoluta del PDECat, un partit que en els propers mesos haurà de traslladar-se perquè CDC ha venut la seu del carrer Provença on residia de lloguer. Bonvehí no ha donat detalls sobre les xifres de l'operació, pensada també perquè Convergència faci front a la condemna de 6,6 milions imposada per la justícia en el cas Palau.

Bonvehí esperarà a la fundació de la Crida per acabar de detallar la proposta d'encaix amb el nou moviment, que haurà de ser avalada per la militància

És possible que, en el moment del trasllat, ja s'hagin aïllat incògnites rellevants com el futur del partit -a mida que s'acosti el mes de febrer hi haurà dirigents del PDECat que es desmarcaran públicament de la Crida- i l'estratègia a Madrid. El partit aspira, en tot cas, a pactar tots els moviments amb l'executiu de Quim Torra i amb ERC. Els republicans, per ara, s'inclinen per no permetre ni tan sols la tramitació dels comptes. Una qüestió que encén el PDECat, un partit on convergeixen múltiples debats.